joi, 25 aprilie, 2024

Cum poti intra in posesia Cardului European de Sanatate si in ce conditii il poti folosi

Distribuie:

Publicat:

Incepand cu anul 2007, persoanele asigurate de pe teritoriul Romaniei pot solicita cardul european de asigurari sociale de sanatate (CEASS), care le da dreptul la asistenta medicala devenita necesara in timpul sederii temporare  pe teritoriul  statelor membre UE, Spatiul Economic European sau Confederatiei Elvetiene.

Prin sedere temporara se intelege deplasarea unei persoane in unul dintre statele membre ale Uniunii Europene/Spatiului Economic European/Confederatia Elvetiana pentru motive turistice, profesionale, familiale sau pentru studii, pentru o perioada de timp de cel mult 6 luni.

Acest  card se elibereaza la cerere. Asiguratul va depune in scris,  la sediul casei de asigurari de sanatate in evidenta careia se afla,  o cerere ( publicata in format .PDF).

Asiguratul va intra in posesia cardului in termen de maxim 7 zile lucratoare de la data inregistrarii cererii in sistemul informatic unic national care gestioneaza aplicarea regulamentelor europene privind drepturile asiguratilor aflati in sedere temporara intr-un stat membru al UE. In cazul in care circumstante exceptionale impiedica eliberarea Cardului European sau daca exista situatii de urgenta care ar face necesara eliberarea cardului in mai putin de 7 zile lucratoare, casa de asigurari de sanatate va elibera un certificat provizoriu de inlocuire a cardului (CIP). Costul cardului european este suportat din FNUASS ( Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate).

Perioada de valabilitate a Cardului European de Asigurari de Sanatate este de 2 ani de la data emiterii.

Asiguratul care poseda  CEASS beneficiaza de serviciile medicale devenite necesare,  in timpul sederii  temporare pe teritoriul unui stat membru al UE/SEE/Confederatiei Elvetiene, in aceleasi conditii ca si asiguratii din tara in care s-a deplasat.

Este insa  posibil ca, pentru anumite servicii, sa fie necesara co-plata, chiar daca in Romania aceleasi servicii sunt decontate integral. Acest lucru depinde de sistemul de asigurari din tara in care ne sunt acordate aceste servicii.

Cardul european nu acopera situatia in care asiguratul se deplaseaza intru-un stat membru al UE/SEE/Confederatiei Elvetiene in scopul obtinerii unui  tratament medical planificat.

CEASS  acopera numai serviciile medicale obtinute de la furnizorii care fac parte din sistemul de securitate sociala din tara respectiva.

Titularii Cardului European emis de unul dintre statele membre ale Uniunii Europene, Spatiul Economic European sau Confederatia Elvetiana in perioada de valabilitate a cardului, beneficiaza de servicii medicale in Romania in aceleasi conditii ca si persoanele asigurate in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate din tara noastra. Furnizorii de servicii medicale aflati in relatii contractuale cu casele de asigurari de sanatate au obligatia de a acorda asistenta medicala necesara, urmand a evidentia si raporta distinct caselor de asigurari sociale de sanatate, serviciile medicale acordate pentru aceste categorii de persoane.

Decontarea serviciilor medicale aferente cardului european se face la nivel interinstitutional.

In situatia in care asiguratul se afla pe teritoriul unui stat membru al UE/SEE/Confederatiei Elvetiene si, din diferite motive, nu se mai afla in posesia CEASS ( nu l-a solicitat la plecare, l-a pierdut, a fost distrus sau i-a fost furat sau cardul nu este recunoscut de furnizorul de servicii medicale unde este prezentat sau in orice alta situatie similara), acesta trebuie sa contacteze casa de asigurari care i-a emis cardul ( prin posta, fax, email) si sa  solicite certificatul provizoriu de inlocuire al cardului european de asigurari sociale de sanatate. Casa de asigurari de sanatate ii va trimite certificatul la adresa mentionata in termen de 24 ore.

Certificatul provizoriu de inlocuire (CIP) confera  asiguratului aceleasi drepturi ca si CEASS.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img