sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Cum poti sa cultivi ghimbir la tine acasa

Distribuie:

Publicat:

Radacina de ghimbir este extem de buna pentru sanatatea noastra si se poate consuma sub diferite forme: supa, ceai, tocanita, salate sau chiar si crud, desigur, daca iti place gustul.Indiferent de cum il consumi, trebuie sa stii ca aceasta planta te ajuta in procesul de slabire, pentru ca stimuleaza digestia si metabolismul. De asemenea, stimuleaza circulatia sanguina, calmeaza durerile de cap, scade riscul de cancer de colon si ovarian si slabeste rezistenta celulelor canceroase la tratamentele specifice, in special la chimioterapie. Stiind toate acestea poate ai vrea sa afli cum il poti cultiva la tine acasa. Cea mai simpla si la indemana metoda prin care poti avea propria recolta de ghimbir este plantarea unor rizomi sanatosi. Iata cum poti creste ghimbir acasa:

Cauta rizomi care prezinta mai multi muguri de crestere, apoi introdu-i in apa calduta pentru 24 de ore. Acest procedeu stimuleaza dezvoltarea mugurilor si ajuta la eliminarea eventualelor substante cu care a fost stropit ghimbirul, spun unii specialisti. Altii sunt de parere ca rizomul introdus in apa va suferi un soc prea puternic in momentul in care va fi transplantat in pamant, de aceea este indicat sa fie plantat asa uscat cum este.

Solul propice pentru dezvoltarea ghimbirului este cel lutos si gras, cu drenaj bun. Apa nu trebuie sa stagneze la suprafata solului. Daca solul nu este suficient de hranitor, poti oricand sa adaugi putin compost. In ceea ce priveste lumina, este bine sa stii ca ghimbirul se dezvolta foarte bine intr-un spatiu luminos, dar nu accepta sa fie pozitionat in bataia directa a soarelui. Ghimbirul se dezvolta bine atunci cand este udat constant. Nu lasa niciodata solul sa se usuce prea tare, dar nici nu uda planta din abundenta daca nu are nevoie de apa. Cat despre umiditate, acest factor este important pentru planta, dar nu in exces. Deoarece se dezvolta mult, nu este indicat sa plantezi ghimbirul intr-un ghiveci, ci in solul din gradina. Pe masura ce capeti experienta si incepi sa cunosti planta, o poti planta si in ghiveci. Este indicat sa lasi intre plante o distanta de cel putin 10 centimetri. Un singur rizom poate avea chiar si 6 plante iesite la suprafata.

Specialistii spun ca recolta de ghimbir difera in functie de conditiile de crestere care ii sunt asigurate. Recoltarea ghimbirului se face dupa cateva luni bune de la plantare, adica 8-10. In primele 3 luni, rizomul abia incepe sa se dezvolte. Dupa 4 luni de la plantare, poti scoate un rizom din pamant si il poti folosi in bucatarie, dar gustul nu va fi la fel de puternic ca atunci cand planta ajunge la maturitate. Poti recolta ghimbirul in momentul in care frunzele se ingalbenesc si cad. Dupa recoltare, poti pastra pentru uz propriu unii rizomi, iar pe altii ii poti depozita pentru o plantare ulterioare. Cea mai buna perioada pentru plantarea ghimbirului la sfarsitul iernii sau la inceputul primaverii. Ghimbirul infloreste abia in al doilea an, daca lasi rizomul in pamant si il sapi cu grija.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img