sâmbătă, 27 aprilie, 2024

Cum poti trata intepaturile de tantari: ce spun specialistii

Distribuie:

Publicat:

Oamenii de stiinta au demonstrat faptul ca mirosul pielii tale si cantitatea de dioxid de carbon aflata pe suprafata ei, astfel incat unii oameni devin mai susceptibili intepaturilor de tantari.

Unii oameni nu au prea multe intepaturi pe piele, insa acelea cateva pot deveni adevarate rani daca nu reactionam conform sfaturilor specialistilor. Potrivit lui Shari Lipner, asistent-profesor de dermatologie in cadrul Weill Cornell Medicine, exista un motiv pentru care unii oameni prezinta intepaturi mai grave decat ceilalti.

Cand un tantar de inteapa acesta injecteaza saliva in pielea da. „Saliva contine proteine si alergeni care provoaca senzatia de mancarime, umflaturi si inrosirea pielii in majoritatea cazurilor”, spune Shari Lipner. Cea mai comuna reactia la intepatura de tantar este umflarea zonei si senzatia de mancarime la un nivel destul de redus. Dar pielea unor oameni reactioneaza in mod diferit.

Specialistul explica faptul ca modul in care pielea ta reactioneaza are legatura cu nivelul de alergie pe care il ai fata de saliva tantarului. În cazurile cele mai grave, oamenii pot ajunge sa faca soc anafilactic care se manifesta prin umflarea buzelor si dificultate in respiratie. De aceea, Shari Lipner recomanda un control medical cat mai rapid. Marimea intepaturii depinde si timpul cat dureaza intepatura, cu cat dureaza mai mult, cu cat aceasta este mai mare.

Daca persoana care sufera de intepaturi de tantar se scarpina, se poate ajunge la cicatrici, ulterior la pigmentarea zonei si transformarea acesteia intr-o umflatura permanenta. Recomandarea specialistului este sa pui o compresa rece pe intepatura deoarece nervii nu pot recempta senzatia de mancarime si pe cea de rece in acelasi timp.

Daca totusi senzatia de mancarime este foarte mare, se poate folosi o crema bazata de hidrocortizol (15) sau luarea unor pastile antihistaminice, potrivit gandul.info, care citeaza Refinery29. 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img