vineri, 19 aprilie, 2024

Cum prevenim cifoza la copii

Distribuie:

Publicat:

Coloana vertebrala este o însiruire de 24 de inele osoase, numite vertebre, care se sprijina si se articuleaza unele pe altele. Între corpurile vertebrale se afla o „pernuta“ amortizoare, numita disc vertebral. Ca în cazul oricarei alte articulatii, coloana este îmbracata si consolidata cu un manson de aponevroze, tendoane, muschi, pe langa care se afla vase de sange si filete nervoase. Aceste inele osoase suprapuse formeaza un canal medular ce protejeaza manunchiul de nervi, cu rol de transmitere a comenzilor catre creier sau de la acesta catre diverse organe. Din loc în loc, printre vertebre, ies radacinile nervoase, care se opresc la cap, membre, torace, abdomen.

Rolul coloanei vertebrale este de sustinere verticala a corpului si a capului, pentru ca acesta sa aiba o vizibilitate cat mai buna în mediul înconjurator. Totodata, coloana protejeaza maduva spinarii, care asigura comenzile nervoase între organe. Functionarea normala a coloanei vertebrale presupune pozitia cunoscuta, curburile fiziologice pentru amortizarea socurilor si balansarea usoara în timpul mersului. Aceasta adaptare este pentru a mentine capul cat mai stabil si activitatea organelor interne cat mai putin influentate de mers sau de activitati fizice.

Îmbatranirea fiziologica sau suprasolicitarea neadaptata posibilitatilor date de constitutie, varsta, antrenament distruge mai putin sau mai mult structura de rezistenta. Aceasta degradare duce la perturbarea sau chiar anularea functiei de statica, dinamica si protectie a coloanei vertebrale. Cifoza (ghebul) este tulburarea de statica, frecvent întalnita la copii si tineri, cauzata de rezistenta slaba a tesutului osos, a muschilor, a tendoanelor, precum si de lipsa antrenamentului fizic pentru o miscare si o postura corecta. Rezistenta scazuta a tuturor tesuturilor este urmarea unei alimentatii necorespunzatoare în perioada de crestere (carenta în lactate, fructe, carne).

Lipsa antrenamentului fizic, de tonifiere a musculaturii paravertebrale este cauza unei modeste educatii pentru sport, comoditatii si a vietii sedentare. Prevenirea cifozei la copii si tineri se face cu o alimentatie în care sa se gaseasca zilnic: lapte, branza, legume, cereale, carne, în cantitati adaptate varstei si efortului. De asemenea, dusul si gimnastica de dimineata, mersul pe jos 2-3 km, practicarea zilnica a unui sport, joc dinamic sau a unei munci fizice sunt remedii miraculoase. Importanta, la aceasta varsta, este pozitia corecta la scoala, precum si dozarea efortului dupa varsta, constitutie, sex. Moda „manechin“ la fete si cea de „superman“ la baieti, cu energizante, lasa sechele pentru toata viata.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img