joi, 28 martie, 2024

Cum prevenim contaminarea cu virusuri hepatice

Distribuie:

Publicat:

Cand vorbim de hepatita, vorbim de educatie si mai apoi de preventie. Educatia inseamna sa cunoastem toate modalitatile prin care formele grave de hepatita se pot transmite, in special hepatita cu virus B sau C.

In Romania, in momentul de fata exista peste 2 milioane de oameni care au dezvolatat o anumita forma de hepatita, fie hepatita B, fie hepatita C. Aceste cifre nu sunt imbucuratoare.

Avem in schimb si vesti bune: exista vaccinuri pentru hepatita de tip A si de tip B si, in curs de cercetare, un vaccin pentru hepatita de tip C. Incidenta hepatitei de tip B, in special la tineri a scazut, datorita vaccinarii obligatorii si aici vreau sa fac o observatie si sa sfatuiesc mamicile cu copii mici sa-i vaccineze.

Vaccinarea are un rol precis si ii fereste pe copii de contactarea unor boli transmisibile, boli grave, care mai apoi pot duce la complicatii. Accesul pacientilor care au dezvoltat o complicatie a hepatitei, de exemplu, ciroza sau hepatita cronica, la metode moderne de tratament este din ce in ce ai mare.

Transplantul hepatic se face cu succes si in Romania. Acest lucru s-a datorat faptului ca romanii au inteles importanta transplantului si am avut mai multe organe pe care specialistii le-au putut folosi in transplantare.

Zona de educatie si de preventie este foarte importanta, iar din perspectiva mea de consultant personal de sanatate, explic pacientilor care au predispozitie catre a intra in contact cu un anumit tip de virus hepatic, ceea ce trebuie sa faca pentru a se feri de aparitia bolii sau, ulterior, de complicatiile ei.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img