vineri, 29 martie, 2024

Cum prevenim deshidratarea corpului si de ce nu este recomandat consumul lichidelor reci pe timp de canicula

Distribuie:

Publicat:

In aceasta perioada, camera de garda a spitalelor este aglomerata din cauza urgentelor cauzate de caldura excesiva. Medicii spitalelor de urgenta atentioneaza in mod special persoanele in varsta si copiii asupra faptului ca expunerea la aceste temperaturi ridicate poate duce la deshidratare, extenuare, accidente vasculare si, in anumite circumstante, pierderea vietii.

Vestea buna, totusi, este ca afectiunile induse de caldura pot fi prevenite. De exemplu, cel mai simplu mod de combatere a deshidratarii este consumul unei cantitati de apa mai mari decat de obicei. Lygia Alexandrescu, presedinte al Societatii Romane de Educatie Nutritionala, explica ce trebuie sa facem pentru a ne mentine corpul hidratat pe timpul verii.

Este bine stiut faptul ca apa constituie 50-60% din masa noastra corporala. In decursul a 24 de ore, organismul consuma peste 200 ml de apa numai pentru procesul de respiratie. Prin transpiratie si diureza se pierd cele mai insemnate cantitati de apa, de aceea, ceea ce pierdem trebuie sa si inlocuim, altfel existand riscul deshidratarii, manifestata prin senzatie de sete, buze si limba uscate, lipsa de energie, apatie, crampe musculare.

Este foarte adevarat faptul ca senzatia de sete si necesarul real de lichide care trebuie consumate nu se sincronizeaza, in sensul ca la momentul la care organismul transmite creierului mesajul referitor la senzatia de sete, celulele acestuia sunt deja deshidratate. De aceea, cand afara sunt temperaturi ridicate sau pe perioada efectuarii unui efort fizic trebuie consumate cantitati de apa la fiecare 20 de minute.

Asadar, este esential sa se anticipeze si sa se inlocuiasca constant pierderile de lichide prin aport de alimente si lichide care sa contina suficienta apa si minerale (sodiu, potasiu, magneziu, etc) pentru a se mentine starea de echilibru (homeostazie) a organismului. Aportul de electroliti este esential pentru o mare varietate de functii biologice, astfel ca in special sodiul si potasiul, prin intermediul sistemului ATP-azic, participa activ la transportul multor substante si la mentinerea echilibrului acido-bazic al organismului, explica Lygia Alexandrescu.

Ceaiurile din plante neindulcite consumate la temperatura camerei si cu multa lamaie sunt si ele utile in hidratare. In plus, fructele (pepenele) si legumele de sezon furnizeaza o cantitate de apa considerabila. Trebuie inteles insa faptul ca bauturile care contin cofeina (ceaiul, cafeaua) si alcoolul nu hidrateaza organismul, ci actioneaza ca diuretice. De aceea, atunci cand sunt consumate, se va ingera o cantitate suplimentara de apa pentru compensatie.

In plus, lichidele nu se vor consuma direct de la frigider, diferenta de temperatura corpului si cea a lichidului rece putand produce vasocostrictie si, pentru echilibrare, organismul producand caldura. De asemenea, lichidele cu temperaturi de consum mai mici de 10 grade celsius actioneaza inflamator si asupra faringelui, laringelui, producand dureri la acest nivel. 

Deshidratarea poate fi prevenita printr-o serie de masuri la indemana: 

– Evitarea alimentelor bogate in grasimi si sodiu (branzeturi sarate, alimente procesate), a bauturilor alcoolice si cu un continut mare de cofeina;

– Evitarea bauturilor carbogazoase pentru ca acestea provoaca balonare si nu mai este permisa consumarea unei cantitati suficiente de apa;

 – Trebuie purtata o vestimentatie de culoare deschisa, de bumbac si suficient de lejera cat sa permita aerisirea;

– Evitarea expunerii directe la soare fara palarie si protectie UV a pielii;

– Petrecerea unei perioade cat mai mari in interioare bine aerisite si la umbra. 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img