vineri, 29 martie, 2024

Cum procedam in caz de platfus la copii

Distribuie:

Publicat:

latfusul la copii sau piciorul plat consta in prabusirea boltilor longitudinale si transversale ale piciorului. Pana la varsta de patru anisori, 96% dintre copii au piciorul plat, asa ca putem spune ca acest lucru poate fi definit ca o stare fiziologica. Platfusul, asa cum este cunoscut, este o stare normala, insa sedintele de kinetoterapie pot fi de un real ajutor si pot preveni instalarea lui mai tarziu. Potrivit medicilor, acesta este o afectiune congenitala, dar poate aparea si ca urmare a unui dezechilibru intre rezistenta si solicitare, fiind dobandit. Atunci cand exista modificari osoase, se poate vorbi despre un platfus posttraumatic.

Platfusul la copii sau piciorul plat congenital se dezvolta in viata intrauterina, iar o parte dintre cazuri au caracter familial.
Aceasta sta sub influenta unui factor endogen si apare in general inainte de nastere, insa mai frecvent la primele incercari ale copilului de a merge. in a doua parte a copilariei pot interveni si alti factori, cum ar fi tulburarile de crestere, rahitismul sau toxiinfectiile. Copiii sunt in general asimptomatici, mai ales pentru ca au un picior plat/flexibil si tolereaza foarte bine aceasta diformitate. Dar in timp, apar modificari la toate articulatiile membrului inferior, precum si la nivelul coloanei vertebrale, moment in care afectiunea devine simptomatica.

Unele repercursiuni pot deveni foarte grave: hiperpronatia piciorului; rotatia interna a gambei; deviere in valg a genunchiului; rotatia interna a soldului si a coapsei; devierea anterioara a bazinului;  Aceste modificari ale membrului inferior determina: aparitia durerilor articulare; scaderea performantelor mobilitatii articulare; reducerea nivelului activitatilor; deteriorarea articulatiilor in timp.
Aceasta afectiune trebuie redresata inca din copilarie.

Diagnosticarea piciorului plat la copii este destul de dificil, mai ales in primele 30 zile de dupa nastere. Abia in jurul varstei de un an, atunci cand copilul incepe sa mearga, platfusul incepe sa fie sesizat de catre parinti, acestia fiind contrariati de aspectul inestetic, de asocierea cu genu-valgum, de deformarea asimetrica a incaltamintei si, foarte rar, de o jena functionala.

Atunci cand nu este in sprijin, piciorul are un aspect normal, fara prezenta unei mici diformitati fixe si cu pastrarea arcului longitudinal medial. in sprijin, arcul longitudinal medial se prabuseste, aparand piciorul plat valg (platfus). Aceasta diformitate poate fi corectata partial prin plasarea unei talonete in partea mediala a piciorului.

Plantograma compara modul ideal de incarcare cu modul in care se sprijina pacientul. Aceasta reprezinta o examinare foarte simpla, non-invaziva, in care copilul sau adultul este urcat cu picioarele pe un aparat special care coloreaza pe o mocheta zona de sprijin a piciorului. Ulterior se compara desenul obtinut cu modelul ideal de a calca. Cu toate ca diagnosticul de platfus poate fi pus dupa varsta de patru anisori, se recomanda inceperea unui program de gimnastica medicala si inot mai inainte de aceasta varsta.

Pentru formele mai severe de platfus se recomanda in plus si folosirea sustinatoarelor plantare, impreuna cu gimnastica medicala.
Tratamentul chirurgical este recomandat abia dupa varsta de 10 ani si doar atunci cand nu s-a putut vindeca prin celelalte metode indicate de experti. Kinetoterapia isi propune sa tonifice musculatura posterioara a gambei (muschiul triceps sural) si flexorul lung al halucelui, sa decontractureze tendonul achilean si muschiul scurt peronier si sa lupte contra hipotoniei musculare plantare.

La inceputul tratamentului functional se vor folosi pozitii de lucru odihnitoare, culcat sau sezand si doar atunci cand se fortifica bolta se trece la exercitii din pozitia stand si mers. Exercitiile fie sunt libere, fie cu rezistenta sau ingreunare; ele se executa zilnic, in orice conditii, de preferinta cu picioarele goale. Copilul trebuie sa mearga ocazional cu picioarele goale (in casa) si sa mearga si pe nisip uscat. Pentru a mentine pozitia corecta a picioarelor in ortostatism si in timpul mersului si a le cruta eforturile, se recomanda folosirea unor aparate de sustinere a boltii plantare, care sa constituie doar un sprijin pasiv, ele neputand corecta singure deficienta. Se va evita statul in picioare si mersul prelungit, ridicarea si purtarea de greutati si orice alta activitate care va obosi membrele inferioare.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img