marți, 16 aprilie, 2024

Cum reactioneaza romanii cand sunt prinsi de Fisc. „Unii au spus ca au gasit bani in curte, cu ocazia unor sapaturi”

Distribuie:

Publicat:

ANAF a constatat venituri nedeclarate de circa 119,5 milioane de lei, in perioada 2016-aprilie 2017. Multe dintre acestea provin din creditarea societatilor si din achizitii imobiliare facute cu numerar, a declarat marti, Eugen Serban, directorul Directiei de Verificari Fiscale. scrie gandul.info

 “In perioada 2016-aprilie 2017 am incheiat 56 de verificari, atat ale situatiei fiscale personale cat si inspectii fiscale partiale, in urma carora am constatat venituri nedeclarate de circa 119,5 milioane de lei. Pentru aceste venituri am calculat un impozit suplimentar de 19,1 milioane si penalitati si dobanzi de 7,7 milioane de lei. Am incasat efectiv 4,2 milioane de lei. Se afla in curs 245 verificari ale situatiei fiscale personale si 41 verificari prealabile, cele mai multe dintre ele urmand sa le finalizam in acest an”, a declarat marti Eugen Serban, directorul Directiei de Verificari Fiscale la conferinta de specialitate organizata de PwC Romania.

Acesta a spus ca diferentele constate de ANAF provin, in principal, din creditari de societati si achizitii de imobile, acestea facandu-se cu numerar.

„Multi au declarat ca au luat imprumuturi de la persoane fizice, fara a se putea dovedi in vreun fel un transfer banesc. Erau pur si simplu niste binefacatori care le-au pus banii in mana fara pretentii de a-i rambursa. O alta justificare a fost ca banii ii au din economii anterioare, fara sa probeze acest lucru. Iar, unii au spus ca pur si simplu au gasit bani in casa sau in curte, cu ocazia unor sapaturi”, a completat Eugen Serban.

Initial, ANAF s-a concentrat pe un grup de circa 400 de persoane fizice, pentru care a alocat 120 de inspectori fiscali.

“Vom selecta primii 100 cu cele mai mari averi din circa cele 300 de persoane. Cand vorbim despre persoane cu averi de peste 25 de milioane de euro sunt oameni de afaceri, care nu au venituri din activitati nedeclarate”, a adaugat Serban.

Acesta a aratat ca atunci cand se estimeaza veniturile inspectorii analizeaza utilizarea de fonduri. “Veniturile estimate sunt pe baza cheltuielilor, adica de exemplu creditarea societatilor. Avem informatiile privind achizitiile de proprietati imobiliare, dar si alte informatii la care avem acces de la alte institutii ale statului, cum ar fi date din conturi bancare, inmatriculari de masini, infornmatii notariale -mostenirile). Acest informatii le prelucram. Atunci cand contribuabilul face dovada surselor de creditare procedura se inchide. O mare parte din activitata noastra este curatarea bazelor de date, structurarea informatiilor. Se fac mici programe de sortare a datelor din tabele. O activitate mai greoaie este legata de estimarea valorii autorurismelor inmatriculate”, a precizat reprezentantul ANAF.

sursa: gandul.info

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img