marți, 19 martie, 2024

Cum recunoastem sindromul colonului iritabil

Distribuie:

Publicat:

Aceasta se produce cand muschii tractului intestinal se contracta in spasme anormale, necoordonate.

Unele persoane au predominant constipatie sau diaree, in timp ce altele sufera de amandoua, fiind mai frecvent intalnita in randul adolescentilor si a adultilor, jumatate dintre pacientii afectati fiind femei.

Simptomele acestui deranjament variaza de la slabe la moderate sau uneori debilitante, insa nu pune viata in pericol si nu poate determina boli mai serioase, precum cancerul de colon.

Principalele simptome:

– durere abdominala foarte intensa sau sub forma de crampe, ce apare dupa masa si se amelioreaza partial dupa eliminarea unui scaun;

– senzatie de balonare;

– modificari de tranzit de tip diaree, constipatie sau alternanta intre cele doua;

– flatulenta;

– mucus in scaun.

Colon iritabil? Care sunt alimentele interzise?

Alte simptome gastro-intestinale care pot aparea sunt:

– indigestia;

– inapetenta (lipsa poftei de mancare);

– eliminarea excesiva de gaze;

– aspectul anormal al scaunului (scaun dur sau apos);

– dificultate la eliminare a scaunului;

– frecventa anormala a scaunului;

– senzatia de evacuare incompleta a scaunului.

Cauze:

– infectii gastro-intestinale;

– dieta necorespunzatoare (mese bogate in grasimi, abuz de cafea, alcool, supraalimentatia);

– modificari ale stilului de viata;

– stresul psihologic prelungit;

– abuzul de antibiotice.

Cum sa tratezi naturist colonul iritabil

Sindromul de colon iritabil este diagnosticat de obicei prin eliminarea afectiunilor cu simptome similare si corelarea datelor clinice cu cele paraclinice, iar apoi elaborarea unei strategii terapeutice pentru eliminarea neplacerilor provocate de aceasta afectiune.

Strategia terapeutica initiata de catre medicul curant poate cuprinde tehnici de control al stresului, prescriere de medicamente care ajuta la refacerea florei intestinale si la reducerea durerillor abdominale, modificarea dietei si a stilului de viata.

Pentru ameliorarea simptomelor provocate de aceasta afectiune este indicat consumul unor mese mici, dese, deoarece volumul mare de alimente dilata stomacul si poate determina aparitia durerilor gastrointestinale, iar mancatul prea repede poate creste cantitatea de aer inghitit, ceea ce produce gaz intestinal iritant.

Regimul alimentar trebuie sa includa carne de pui, vita sau peste, fiarta sau la gratar, legume fierte ce trebuie tinute in apa inainte de a fi gatite pentru a reduce flatulenta asociata colonului iritabil, oua fierte, paine prajita, lactate slabe si fructe alese cu grija deoarece pot irita colonul.

Pe langa alimente, este permis si consumul de ceai, in special cel de menta sau ghimbir, ce ajuta la calmarea sistemului digestiv tulburat.

Concluzii:

Sindromul de colon iritabil poate fi tinut sub control prin cateva reguli simple fara a impune probleme grave de ordin medical, dar daca acestea apar din cauza unei diete nesanatoase si a stresului cotidian necontrolat este indicat ca pacientii sa se prezinte la medic pentru investigatii amanuntite si tratament de specialitate.

sursa:sfatulmedicului.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img