vineri, 19 aprilie, 2024

Cum s-a imbogatit un autopsier de la Spitalul Judetean Vaslui: sute de morti au trecut prin mainile lui

Distribuie:

Publicat:

Au pierdut lupta cu boala si si-au dat ultima suflare pe un pat de spital. Sute de vasluieni si-au gasit sfarsitul in timp ce erau internati in unitatea medicala. Bolile cardiovasculare si cele oncologice sunt principalele cauze ale deceselor inregistrate, anul trecut, la Spitalul Judetean de Urgenta. Aproape 600 de vasluieni au pierdut lupta cu boala. Dintre ei, cele mai multe cazuri au fost inregistrare pe sectiile Medicala, Neurologie si Chirurgie. De pe urma dramei sutelor de familii a beneficiat din plin un angajat de la morga, Ionut Sarbu, un protejat al conducerii celei mai mari unitati sanitare din judet.
Este o lege nescrisa la morga: cine nu cotizeaza la bugetul autopsierului Sarbu, a murit degeaba si nu poate beneficia de o inmormantare linistita. La fel s-a intamplat si zilele trecute, cand o familie a fost pusa sa astepte aproape 7 ore ca sa-si ia acasa ruda decedata. Este vorba despre un batran decedat la Sectia de Neurologie si preluat de Sarbu. Rudele nu au stiut ca trebuie sa bage mana adanc in buzunar, ca sa cotizeze la autopsierul Ionut Sarbu. Din aceasta cauza au indurat umilinte greu de imaginat. Abia in momentul in care s-au decis sa cumpere un sicriu de la Sarbu si sa accepte oferta de catering pentru praznic, au primit acordul sa ia mortul acasa. ”Ni s-a spus ca nu il putem lua si ca trebuie sa avem rabdare 24 de ore. A vorbit urat si ne-a pus sa asteptam”, a declarat o ruda a persoanei decedate.
Revenind la cele 600 de decese inregistrate la Spitalul de Urgenta din Vaslui, trebuie spus ca de majoritatea s-a ocupat angajatul de la morga, Ionut Sarbu. Pe langa taxa pentru imbalsamare, care variaza intre 150 si 450 lei, Sarbu a vandut sicrie, cruci, coroane sau meniuri catering pentru praznic. Daca cel putin 400 de persoane decedate au ajuns pe mana lui Sarbu, reiese o cifra de afaceri deloc de neglijat. Adica aproape 500.000 lei.
Sarbu se lauda ca plateste comisioane celor care ar trebui sa-l controleze
Ilegalistul Sarbu „suge” cat se poate de la persoanele decedate si de la rudele lor. In sectiile unde mortalitatea este ridicata, exista cate o asistenta care ii face lui Sarbu o lista cu persoanele carora medicii nu le mai dau nicio sansa la viata. Sunt si preoti in oras care primesc comisioane de la autopsier in schimbul clientilor pe care ii dirijeaza catre el. Astfel, omul isi face, la randul sau, calculele. Nu de putine ori s-a intamplat ca individul sa racoleze clientii direct de pe holul spitalului sau sa ii fie trimisi de catre cadrele medicale. Masinile Intreprinderii Individuale “II Nicoleta Sarbu” parcheaza zilnic la Morga Spitalului de Urgenta, chiar sub nasul celor din conducerea unitatii.
In urma discutiilor purtate cu mai multi angajati ai spitalului, dar si cu cei care au fost obligati sa cumpere sicrie de la firma autopsierului Sarbu, am facut cateva calcule simple. Un sicriu costa intre 350 si 2.000 lei. De regula, vasluienii achizitioneaza sicrie care au o valoare de 500 lei. Sunt insa si persoane care cumpara sicrie mai scumpe, plus alte lucruri necesare scoaterii unui decedat de la morga. Cei care au avut de-a face cu Ionut Sarbu mai sustin ca, pentru imbalsamarea unei persoane decedate, au fost pusi sa plateasca si 500 lei. Asta in conditiile in care operatiunea trebuia sa fie facuta gratis. Asa a decis spitalul, dar Ionut Sarbu incalca regula. Si cine il ia la intrebari? Nimeni! „Eu am bani, fac ce vreau. Nu are cine sa se ia de mine. Le-am dat si lor”, s-ar fi laudat Sarbu diversilor prieteni.
Conducerea Spitalului de Urgenta Vaslui sustine ca nicio firma de pompe funebre nu are contract cu institutia si ca, de la 31 decembrie 2014, aceste firme nu au voie sa functioneze in curtea spitalelor. Dar legea nu e pentru toata lumea. Ionut Sarbu se foloseste de ani de zile de morga spitalului mentionat si de momentele dificile prin care trec cei care pierd pe cineva drag, pentru a elimina concurenta de pe piata si a scoate profit cat mai mare, desi legea interzice clar astfel de practici!
Sunt zeci de sesizari venite de la cititori. Toti reclama ca, la Spitalul Judetean de Urgenta Vaslui, se incalca legea. De fapt, ca o firma care asigura servicii funerare este favorizata de autopsierul de la morga. O sesizare a fost trimisa si la Inspectoratul de Politie, dar si la Ministerul Sanatatii si la Institutul de Medicina Legala. Surse din anturajul lui Sarbu au afirmat ca acesta s-ar fi laudat de multe ori ca el cotizeaza la cine trebuie si astfel nimeni nu are curajul sa ii spuna ceva.
Legea 102/2014, la articolul 23, punctele 2 si 3, interzice orice forma de publicitate la morga. Legislatia prevede insa ca la morga sa fie afisata o lista alfabetica a tuturor firmelor de pompe funebre din localitate!

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img