marți, 23 aprilie, 2024

Cum sa controlam nivelul colesterolului. Adevarul despre zahar si grasimi

Distribuie:

Publicat:

Peste 30 la suta dintre romani au un nivel ridicat al colesterolului, iar in cazul persoanelor varstnice procentul este si mai mare. De altfel, Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca o treime dintre bolile cardiovasculare sunt cauzate de valorile crescute ale colesterolului. Iata cum il putem tine sub control.

Mircea Diculescu, medic primar gastroenterolog, la Digi24: „Ficatul nu reuseste sa faca ceva cu acel colesterol si evident vom depune acest colesterol in structurile organismului”.

Sorin Maximeasa, medic primar cardiolog: „Se produce angina pectorala, durerea din piept si situatia cea mai nefericita – infarctul de miocard.”

Fiecare om are ficatul programat genetic sa produca o anumita cantitate de colesterol. Asa se explica de ce… intre 10 si 20% dintre oameni au o valoare crescuta a grasimilor din sange chiar daca sunt slabi si nu mananca deloc gras. Ce este de facut?

Mircea Diculescu, medic primar gastroenterolog, la Digi24: „Hai sa dam o linie 0, hai sa vedem ce se intampla daca am descoperit un colesterol crescut in sange in masura in care eu voi fi foarte sever si nu mananc frisca, smantana, unt deloc, carne grasa, branzeturi grase cat se poate mai reduse si sa vedem ce se intampla. si atunci voi avea nivelul de baza al sintezei genetice de colesterol”.

Sorin Maximeasa, medic primar cardiolog: „Daca nu reusim in 30 – 60 de zile sa reducem valorile grasimilor din sange se trece in mod obligatoriu, dar specific de la un caz la altul, la tratament medicamentos, care este costisitor, cu reactii adverse si care de obicei se pastreaza toata viata!”

Nu vreti sa luati tratament pentru tot restul vietii? Este foarte simplu! Trebuie sa faceti 4 analize, o data pe an. Ce poate fi mai usor?

Sorin Maximeasa, medic primar cardiolog: „Colesterolul total nu trebuie sa depaseasca valoarea de 200 de mg. Colesterolul cu densitatea scazuta, colesterolul rau, la care se face cel mai adesea referire, trebuie sa nu depaseasca 100 de mg. Trigliceridele, o alta forma de grasimi rele, nu trebuie sa depaseasca 150 de mg, iar colesterolul cu densitate crescuta, HDL, colesterolul bun, trebuie sa fie cat mai mare.”

Aceste analize va pot salva viata! Pe langa ele, mare atentie si la alimentatie. Chiar daca aveti valori normale aveti grija ce mancati, pentru a preveni cresterea lui.

Camelia Olteanu – nutritionist: "Sa manance carne slaba, oua de 3-4 ori pe saptamana, lactate nu foarte grase, de exemplu branzeturile frantuzesti au 60% grasime, hai sa manacam o branza telemea de vaca, de exemplu. lapte 1,5-1,8%, iaurt cu 2% grasime, sana, chefir, lapte batut."

Bineinteles, consumati cat mai multe vegetale si cereale. Fibrele pe care le contin reduc nivelul de grasimi din sange.

Mircea Diculescu, medic primar gastroenterolog: „Trebuie sa ne gandim preventiv si chiar oameni tineri sa se gandeasca ca s-ar putea sa-l mosteneasca pe bunicul care a murit de infarct si pe bunica care a facut un accident vascular cerebral la 50 de ani, ia sa vad eu cat am colesterolul in sange!”.

Sorin Maximeasa, medic primar cardiolog: „Am vazut copii chiar sub 15 ani cu dislipidemii severe si care au necesitat chiar tratament medicamentos, din pacate, pe langa regimul obligatoriu”.

Iar regim inseamna lactate degresate, cu 0,1 sau chiar cu 0% grasime, carne slaba de 2-3 ori pe saptamana, uleiuri vegetale in loc de grasimile animale, multe legume si fructe, dar si miscare.

Camelia Olteanu, nutritionist: „Foarte important este si cum gatim alimentele, deci stop prajelilor, stop paneurilor, deci n-o sa mancam chiftele, n-o sa mancam snitele, n-o sa mancam carne in untura, n-o sa gatim cu untura, o sa gatim cu ulei.”

Nu numai grasimile sunt periculoase, ci si zaharurile din dulciuri! incercati sa consumati cat mai putine prajituri, bomboane si chiar dropsuri. Adica tot ce contine zahar.

Camelia Olteanu, nutritionist: „Dulciurile sub actiunea insulinei secretata de pancreas se transforma in energie, corpul isi ia atata energie cata are nevoie, iar surplusul se transforma in lipide si se depoziteaza in depozitele de grasime”. Astfel apar complicatiile, de multe ori fatale.

Sorin Maximeasa, medic primar cardiolog: „Se depun pe vase, se ingusteaza vasele, vase care de fapt trebuie sa irige sa trimita sange si sa irige tesuturile, organele prin ingustarea acestor vase, consecinta negativa a dislipidemiei, se produce angina pectorala, durerea din piept si situatia cea mai nefericita – infarctul de miocard.”

in afara de infarct se poate produce si accidentul vascular cerebral, daca grasimile in exces s-au depus in interiorul vaselor cerebrale. D.F.

9
Un expert in medicina regenerativa crede ca unii oameni in viata astazi vor trai pana la 1.000 de ani

Aubrey de Grey, savant care studiaza medicina regenerativa, crede ca biotehnologia va permite oamenilor care traiesc deja astazi sa ajunga la varsta de 1.000 de ani. De Grey este unul dintre cei multi experti din Silicon Valley care sunt determinati sa creasca speranta de viata a oamenilor cat de mult ar permite tehnologia, scrie descopera.ro, care citeaza Futurism.

Spre exemplu, un doctor din Coreea pe nume Joon Yun a oferit doua premii a cate 500.000 de dolari cercetatorilor care pot extinde viata unui animal cu 50% prin mentinerea sanatoasa a inimii. Yun argumenteaza ca deoarece rata mortalitatii pentru cineva de 20 de ani este circa unul la o mie, matematica prezice ca cineva care poate mentine un fizic sanatos la 20 de ani poate trai aproximativ 1.000 de ani.

in afara de de Grey si Yun, exista si alti savanti cu ocupatie similara, precum fondatorul Bulletproof Coffee, Dave Asprey, care ia 100 de suplimente dietetice pe zi si planuieste sa-si injecteze in mod regulat celule stem in articulatii si organe in speranta de a se mentine sanatos. Dar dincolo de Silicon Valley, acesti cercetatori nu au convins comunitatea stiintifica. Specialistii din domeniu considera ca afirmatiile lui de Grey sunt total implauzibile. 

Altii sunt ingrijorati ca strategia celor din Silicon Valley de a se misca repede si a distruge lucruri” nu trebuie sa se aplice la longevitatea umana. Sunt prea multe probleme etice inerente in aparitia unei noi clase de oameni foarte bogati care (doar ei) si-ar putea permite tratamentele ipotetice care le-ar permite sa traiasca sute de ani. S.D.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img