joi, 28 martie, 2024

Cum sa dormi putin, dar sa te trezesti odihnit

Distribuie:

Publicat:

Odihna are un rol vital atunci cand vorbim despre sanatatea organismului si functionarea creierului. Un somn odihnitor are ca rezultat cresterea energiei in organism, un sistem imunitar mai puternic, o stare generala mai buna si chiar o viata mai lunga.  Insa, contrar asteptarilor, un somn odihnitor nu tine neaparat de numarul de ore dormite ci de tehnica folosita. „BrightSide.me“ a aflat cum reuseau Nikola Tesla, Leonardo da Vinci sau Salvador Dali sa se odihneasca folosin putine ore pentru somn.

Somnul stramosilor- 6 ore

Formula de dormit : 4 ore (prima faza) + 2 ore (a doua faza) = 6 ore

Stramosii nostri dormeau in doua faze separate de o perioada de veghe. Aceasta perioada era folosita pentru practicile spirituale. Daca doriti sa incercati somnul polifazic, dar nu stiti de unde sa incepeti, aceasta este o buna metoda de inceput. Pentru majoritatea oamenilor, este cea mai confortabila optiune si poate fi suplimentata cu 30 de minute de somn in perioada de adaptare.

Dymaxion – 2 ore

Formula de dormit: 4 reprize de 30 de minute la fiecare 6 ore = 2 ore

Buckminster Fuller a venit cu cea mai eficienta tehnica de dormit constand in 4 faze de 30 de la fiecare 6 ore. El pretindea ca nu s-a simtit niciodata mai energic. Dupa 2 ani de la acest program, faimosul  inventator a fost examinat de medici, care au constatat ca este intr-o stare de sanatate perfecta. Se pare ca acesta este una dintre cele mai drastice metode de dormit.

Superhuman – 2 ore

Formula de dormit : 6 reprize de 20 de minute pauza la fiecare 4 ore dormite = 2 ore

Pentru multi, aceasta este o tehnica de dormit eficienta si nu foarte drastca. Exista insa un neajuns: nu puteti sa intrerupeti programul si sa treceti peste anumite perioade de dormit, pentru ca altfel va veti simti obositi. Aceasta metoda era folosita de Leonardo da Vinci si Salvador Dali. Conform legendei, Dali aseza o tava metalica langa pat si statea cu o lingura in mana. Cand lingura cadea, artistul se trezea. Aceasta stare intermitenta, intre somn si veghe, ii oferea idei noi pentru creatiile sale.

Siesta – 6,5 ore

Formula de dormit : 5 ore pe timp de noapte + 1,5 ore in timpul zilei = 6,5 ore

Winston Churchill este unul dintre practicantii acestui program. Se ducea la culcare la 3 dimineata, se trezea la 8 si apoi mai dormea aproximativ o ora dupa-amiaza. „Trebuie sa dormi intre pranz si cina, sa-ti scoti hainele si sa intri in pat. Asta e tot ce fac mereu, sa nu crezi ca vei lucra mai putin pentru ca dormi in timpul zilei. Vei fi capabil sa realizezi mai mult“, a spus Churchill.

Tesla – 2 ore 20 minute

Formula de dormit : 2 ore pe noapte + 20 minute in timpul zilei = 2 ore, 20 minute

Fizicianul si inventatorul Nikola Tesla dormea doar 2 sau 3 ore pe zi. El putea lucra toata noaptea atunci cand folosea aceasta tehnica de dormit, care mai tarziu a i-a preluat numele.

„Everyman“ – 2,5 ore

Formula de dormit : 2,5 ore pe timp de noapte + 3-4 reprize a cate 15 de minute in timpul zilei

Oamenii de stiinta au studiat modelele de dormit ale copiilor, ale persoanelor in varsta si ale animalelor. Elefantii, de exemplu, respecta un program numit „Everyman“ si dorm in medie 2 ore pe zi: 1 ora pe timp de noapte si apoi 3 sau 4 reprize de 15 minute in timpul zilei. Trebuie sa existe intervale egale intre perioadele de somn scurt. Acest program este considerat cel mai flexibil si usor. In plus, somnul scurt poate fi omis, fara a afecta sanatatea.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img