joi, 28 martie, 2024

Cum sa facem acasa ulei de sunatoare – veritabil remediu naturist

Distribuie:

Publicat:

Sunatoarea (Hypericum perforatum) contine un ulei volatil numit hipericina, flavonoide, tanin, rezine, acid cafeic si clorogenic, derivati carotenoidici si diversi acizi organici. Cele mai puternice efecte terapeutice le au varfurile sale inflorite, care contin cateva substante care atunci cand sunt macerate in apa sau in alcool le dau acestora o culoare rosiatica foarte caracteristica. Un preparat farmaceutic din sunatoare este uleiul, care se poate folosi atat intern, cat si extern. Ulei de sunatoare impotriva muscaturilor de insecte.

Se introduc intr-un recipient din sticla: o jumatate de cana de flori si frunze proaspete, maruntite, de sunatoare; o mana de migdale; un pahar de ulei de masline sau de in. Se inchide ermetic si se lasa la macerat intr-un loc racoros si intunecos, timp de 3 saptamani. Dupa deschidere, recipientul se pastreaza la frigider. Cu acest ulei se ung zonele afectate, pentru calmarea durerii si estomparea umflaturii. Se foloseste si impotriva intepaturilor de albine sau viespi. Ulei de sunatoare pentru uz extern Se pun 10 linguri de flori de sunatoare uscata si maruntita nu foarte fin in jumatate de litru de ulei de masline, de samburi de struguri sau de susan. Se inchide ermetic si se lasa amestecul sa macereze la soare, vreme de 2 saptamani, dupa care se filtreaza si se pastreaza intr-o sticla inchisa la culoare, care se pastreaza in locuri intunecoase si reci. 

Arsuri de gravitate mica si medie: la prima aplicatie se face o spalare cu un tampon de vata foarte bine umezit cu tinctura de sunatoare, iar mediat dupa ce se usuca pielea, se aplica ulei de sunatoare din belsug; se fac 2-3 asemenea aplicatii, zilnic. – Dermatita atopica: se fac aplicatii cu ulei de sunatoare, de 3 ori pe zi, pana la vindecarea completa. Ulei de sunatoare, pentru piele sanatoasa Se umple un borcan cu flori de sunatoare, pana la gat, apoi se toarna ulei de masline pana le acopera.  Se inchide ermetic si  se aseaza borcanul cateva saptamani la soare sau in apropierea unei surse de caldura. Dupa o perioada, uleiul va deveni rosiatic. Se filtreaza printr-o bucata de tifon si se storc bine resturile, apoi se depoziteaza lichidul intr-o sticla de culoare inchisa, in loc rece. 

Efecte: uleiul de sunatoare are asupra pielii efect tonifiant, regenerant, calmant, anti­inflamator si cicatrizant; vindeca arsurile solare si pielea iritata, estompeaza cicatricele. Se poate folosi simplu sau in diverse amestecuri. Precautii Uleiul de sunatoare poate da reactii de tip alergic, ca urmare a fenomenului de fotosensibilizare. De aceea, pe toata perioada tratamentului, se va evita expunerea directa la soare (avand grija ca 24 de ore dupa folosirea preparatului cu sunatoare pielea sa nu fie expusa la soare).

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img