joi, 28 martie, 2024

Cum sa faci cel mai bun vin de casa

Distribuie:

Publicat:

Cu toate acestea nu sunt multi cei care cunosc secretele unui vin de calitate. Reusita unui vin depinde de foarte multi factori, incepand de la perioada de cules a strugurilor pana la modul in care se pun la presat dar si de vasul in care este pus la distilare. Astfel, viticultorii spun ca perioada ideala de recoltare a strugurilor trebuie sa inceapa dupa data de 15 septembrie pentru ca atunci strugurii au atinsm deplina maturitate iar saturatia de zahar este maxima.

Dupa ce strugurii au fost culesi, ideal ar fi sa fie zdrobiti in maximum 6–8 ore. In cazul in care nu aveti ladite si depozitati strugurii in saci de plastic atunci trebuie sa faceti operatiunea de zdrobire in maximum 4–5 ore mai ales daca afara este cald pentru ca strugurii vor fermenta in saci si mustul de oteteste. Ideal ar fi ca strugurii zdrobiti sa fie pastrati 1 sau 2 zile in cazi mari de lemn. Atentie insa, cazile trebuie umplute doar doua treimi pentru ca prin fermentatie se va forma un strat gros de spuma de fermentatie. Pentru a-i zdrobi folositi o masina speciala pentru aceasta operatiune, masina care se gaseste in comert.

Dupa cele doua zile, strugurii zdrobiti, impreuna cu mustul lasat se trec prin teasc. Acesta este un fel de presa manuala cu care se stoarce si ultima picatura de must din struguri. Cand incepeti sa turnati mustul in butoi sau in damigeana puneti desupra palniei o sita, sau un tifon. Aceasta va retine eventualele boabe si seminte cazute accidental in must. Aceasta etapa, de fermentatie, este extrem de importanta pentru a obtine un vin fara defecte.

ATENTIE: Nu umpleti butoaiele cu must!!! Daca faceti greseala sa-l puneti aproape de plin mustul in fermentatie se va scurge afara din butoi. Mai bine il lasati mai gol. Nu uitati sa puneti o aerisire butoiului. Cea mai folosita este compusa dintr-un dop gaurit pe centru in care fixam un furtunas. Celalalt capat al furtunasului se pune intr-un vas sau o sticla cu apa. Dopul trebuie pus cat mai etans, astfel incat gazele sa iasa doar prin furtun in apa. Important este ca in butoi sa nu patrunda aer pentru ca vinul se va oxida si se vor dezvolta colonii de bacterii care vor afecta calitatea vinului.

ATENTIE: Depozitati butoaiele in care fierbe vinul in locuri foarte bine aerisite. Gazele de fermentatie sunt toxice si pot provoca decesul unui om in cel mult trei minute. In functie de temperatura de afara, de spatiul in care sunt depozitate butoaiele, de marimea butoaielor, mustul va fermenta cam in 2-3 saptamani. In momentul in care aerisirile nu mai „bolborosesc” asteptati cam o saptamana si abia apoi puneti dopuri.

Dupa ce mustul nu mai fermenteaza, urmatoarea etapa este sa asteptati inca 2-3 saptamani sa se decanteze toate suspensiile din vin. Daca toamna este calduroasa se poate intampla ca vinul sa nu se limpezeasca foarte bine, sa „fiarba” lent. In astfel de situatii, nu lasati vinul cu drojdie mai mult de 25 – 30 zile. Vinul trebuie separat de drojdie, deoarece gustul de drojdie va afecta calitatile vinului. Chiar daca vinul nu este complet limpezit, trebuie separat (tras) de pe drojdie.
Procesul de pitrocire se repeta de cateva ori, la interval de cateva zile, pana cand stratul de drojdii de pe fundul vasului dispare. Cand vinul este limpede si pe fundul vasului nu mai este niciun fel de depunere, vinul se trage in vase de sticle sau in butoaie de lemn si se pun dopul. Vasele cu vin se pastreaza la loc intunecos si racoros.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img