joi, 28 martie, 2024

Cum sa fii mama perfecta pentru fiul vitreg

Distribuie:

Publicat:

Stereotipul creat de basmele care ne-au îngrozit copilaria portretizeaza mama vitrega în cele mai întunecate culori. Trebuie sa demontezi cu tact si rabdare masinaria de razboi a resentimentelor. Ce poti face ca sa fii o mama vitrega buna:

Învata sa te iubesti pe tine însati. Regaseste-ti feminitatea si starea de bine! Familiile recompuse din casnicii anterioare nu mai constituie de mult o situatie extraordinara. Proiectul este mult mai complicat fata de familiile initiale din care provin parintii si copiii. Cei mari sunt animati de cele mai bune intentii, sunt optimisti si hotarati sa faca în asa fel încat lucrurile sa mearga de la exceptional în sus. Copiii, însa, nu stiu sa minta si nici sa se minta în legatura cu taifunul de emotii care îi loveste. Conventiile, politetea, compromisul, interesul pe termen lung – toate acestea sunt notiuni goale pe langa ceea ce simt ei cu adevarat.

Dar nici adultii nu sunt scutiti de emotii si îndoieli pe care nu le-au putut anticipa. „Cea mai mare greseala pe care o fac mamele vitrege este sa-si imagineze ca îsi vor iubi imediat copiii vitregi, spune psihoterapeuta Rachel Morris, autoarea cartii «The Single Parents Handbook» («Manualul parintelui singur»). „Dar trebuie sa înveti sa-i iubesti – asta nu vine întotdeauna de la sine. Daca am intra în nou-constituita familie cu asteptari mai realiste, rata esecurilor ar scadea simtitor. Pentru ca trebuie multa atentie si finete în gestionarea sentimentelor tuturor celor implica_i – tu, copiii si tatal lor – si toata diploma_ia cade, de regula, în sarcina celei care ocupa pozi_ia de mama.

Idealul de mama vitrega pe care poate îl visezi ar fi combinatia dintre Mary Poppins si Maria din «Sunetul muzicii». Te astepti sa iubesti la fel de mult copiii tai si pe ai lui, sa devii confidenta fiicei vitrege… Prima greseala. Ceea ce-si doresc cu adevarat copiii este ca parintii lor naturali sa fie din nou împreuna si, din punctul lor de vedere, tu esti principalul obstacol în calea lor.

Sa-i iubesti de la început la fel si pe ai tai, si pe ai lui este imposibil: pe ai tai i-ai nascut si i-ai crescut zi de zi, an de an, pe cand pe ai lui abia daca-i cunosti de cateva luni. S-ar putea sa te simti exclusa în propriul tau camin: ei împartasesc amintiri, glume din care tu nu în_elegi nimic, gesturi afectuoase la care nu esti invitata sa participi. Reactia ta este sa te retragi pentru moment, sperand ca într-o zi sa faci si tu parte din toate acestea.

„Partenerul tau, care se asteapta ca tu sa-i iubesti copiii asa cum îi iubeste el, va fi dezamagit si asta va pune presiune pe relatia voastra, avertizeaza Rachel Morris. Nu te astepta ca timpul, energia si afectiunea pe care le investesti în copiii vitregi sa dea roade imediat. Dragostea si încerederea se castiga în timp. Trateaza-i pe copiii partenerului tau ca pe cei mai draguti nepoti, cu caldura si întelegere, dar nu ca si cum tu ai fi noua lor mama.

Probabil ca orice parinte vitreg mizeaza mult pe ocaziile speciale, cum e Craciunul. Ai un întreg arsenal de mijloace – de la felul de a împodobi casa si mancarurile pe care le gatesti pana la distractii si cadouri – si vrei sa-i faci sa creada ca au nimerit pe taramul visurilor împlinite. Si daca toate eforturile tale sunt întampinate cu raceala, cu lipsa de participare? Dezamagirea va fi crunta. Te vei simti respinsa cu toate cadourile si atentiile tale. Dar oare n-ai uitat ceva, n-ai sarit un moment pe care ei îl asteptau? Sau poate le-ai oferit ceva ce nu-si doreau.

Totodata, nu trebuie nici sa joci rolul mamei lor, facand aceleasi gesturi, spunand aceleasi cuvinte ca ea, pentru ca ar percepe asta ca pe o declaratie fatisa de substituire. Nu ignora traditiile din familia lor, dar nici nu le lasa sa te împiedice sa creezi altele, proprii noii familii. Lasa-i pe copii sa decida cum vor sa petreaca si ce-si doresc cu adevarat. La urma urmei, nu ei ti-au cerut tot efortul pe care l-ai facut.

O problema spinoasa în majoritatea familiilor este disciplina. Va fi mai usor ca fiecare parinte sa impuna reguli propriilor lui copii. Nu vei putea sa ridici tonul la copiii care nu-s ai tai – si s-ar putea prevala imediat de asta – dar, stii ceva? Purtarea ta îngaduitoare ar putea fi perceputa ca lipsa de interes. Copiii au nevoie de autoritate, pentru ca asta le da siguranta. Nu vrei sa creada ca ti-e indiferent ce li se întampla si ca tot ce-ti doresti este linistea ta personala. Si nu este neaparata nevoie sa le impui o conduita într-un mod dezagreabil – nici lor, nici propriilor tai copii. Nu încalca regulile stabilite împreuna cu partenerul tau. Stabileste reguli valabile pentru toata familia. Faceti un consiliu de familie si stabiliti ca, pur si simplu, adultii fac regulile si copiii le respecta.

Primul gand este ca nu trebuie sa te separi niciodata doar cu copiii tai si nici partenerul tau cu ai lui. Dar o vreme va mai fi, înca, necesar acest lucru. Sunt lucruri pe care le spui „în plen, iar copiii tai pot crede ca o faci din spirit diplomatic. Ei au nevoie sa fie cu tine si sa în_eleaga cu adevarat ce simti si ce gandesti fata de ei, fata de ceilalti copii, fata de întreg contextul noii familii. Apoi mai sunt acele gesturi si cuvinte pe care le-ati împartasit întotdeauna si care nu trebuie sa fie evitate si uitate. Nu ignora propriii tai copii. Copiii vor sa petreaca timp numai cu tine, ca sa se asigure ca nu te-au pierdut în favoarea celorlalti. Copiii partenerului tau au aceleasi nevoi si trebuie sa le dai de înteles ca nu vrei sa le acaparezi toata afectiunea filiala.

Se subîntelege, dar reusim întotdeauna? Copiii vor opune rezistenta la începutul relatiei voastre. Pentru ca ei sunt foarte tineri si sunt înca înzestrati de natura cu niste sisteme de protectie de care nu mai au nevoie la maturitate. Esti o straina la început si nu se stie înca daca esti buna sau esti rea. Chiar daca nu vor spune sistematic „nu la toate propunerile tale, acceptarea lor ar putea veni fara tragere de inima si cu multe comentarii ulterioare.

Vacanta, de exemplu: unde merge si, cat stati, ce faceti acolo? E bine sa spuna fiecare ce-si doreste, apoi sa negociati si sa ajungeti la o solutie comuna. Dar nu trebuie sa cedezi întotdeauna în favoarea celorlalti. Copiii tai vitregi vor întelege pana la urma ca trebuie sa va fie bine tuturor, nu doar lor, ca un fel de „mita pentru acceptarea ta în familie. Nu uita: copiii pot fi egoisti, chiar rautaciosi, pentru ca nu stiu sa-si gestioneze emotiile. Asadar, respira adanc, retrage-te pentru cateva minute si calmeaza-te înainte de a continua batalia strategica.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img