Ceaiul de ghimbir se utilizeaza atunci cand sunteti cu adevarat raciti – sa spunem, pentru ca ati iesit din casa imbracati prea usor sau ati stat mult timp in curent, de exemplu, asteptand autobuzul in statie. Iar acum aveti simptome ca: dureri in membre, senzatie permanenta de frig, eventual crampe abdominale, dupa care pot aparea frisoanele, febra si cateodata infectia urinara.
Ingrediente: minimum 15 g de ghimbir proaspat si o cantitate oarecare de zahar brun sau maltoza, stabilita in functie de gust.
Spalati radacina de ghimbir cu apa rece, fara s-o curatati de coaja, si taiati-o in rondele subtiri. Puneti ghimbirul intr-o cana de apa, dati-l intr-un clocot, iar apoi infuzati-l 10 minute. Ceaiul nu se strecoara. Indulciti-l cu zahar brun dupa gust si beti-l cu inghitituri mici, atat de fierbinte cat suportati. Daca doriti, puteti mesteca la sfarsit rondelele de ghimbir. In cazul in care aveti crampe abdominale, este de preferat sa intrebuintati ca indulcitor maltoza.
Bagati-va in pat si transpirati. Daca transpiratia intarzie sa apara, beti inca un ceai de ghimbir si, din cand in cand, cate o cana de apa fierbinte. Important: este obligatoriu sa transpirati, caci altfel procedura nu va avea efect. Insa nu trebuie nici ca transpiratia sa curga siroaie pe dvs., deoarece o pierdere prea mare de lichid va va epuiza. Deci nu va inveliti prea gros si schimbati cearceafurile, indata ce observati ca s-au umezit. Lasati toate treburile deoparte inca de la primele semne de raceala, preparati-va ceaiul de ghimbir si luati-l cu dvs. in pat. Daca veti proceda astfel la momentul oportun, adica inainte de aparitia febrei, va veti scuti de restul neplacerilor si, mai ales, de posibilele complicatii ale racelii. Sugestie suplimentara: adaugand si ceapa la ghimbir, va puteti prepara o "supa contra racelii", indulcita cu putin zahar brun.