vineri, 29 martie, 2024

Cum sa obtii o cultura bogata de zmeura – Invata de la un gradinar profesionist

Distribuie:

Publicat:

Fructele de padure sunt cunoscute pentru beneficiile sanatatii noastre. Din aceasta categorie face parte si zmeura care este considerata o adevarata minune terapeutica. Pentru a beneficia de aceste fructe gustoase trebuie sa le cultivam si sa le ingrijim corespunzator. Astfel, in acest articol va prezentam cateva sfaturi de cultivare a zmeurei pentru a va bucura de o recolta bogata.

Sfaturi de cultivare a zmeurei

1. Spalierele
Zmeurul trebuie neaparat cultivat pe spaliere. Este o practica demonstrata de foarte multi. Daca este plantata in benzi cu sustinere pe spaliere intre care sunt intinse fire de sarma, atunci zmeurul va va imbogati cu o recolta de 6-8 ori mai mare, iar fructele vor fi mult mai calitative. Toate eforturile dvs. sunt irosite daca nu permiteti zmeurului sa va dea tot ce este mai bun si daca este cultivata la fel ca zmeurul salbatic.
 
2. Reinnoirea
Zmeura nu poate sa degenereze. Acest lucru este imposibil din punct de vedere biologic. Exista loturi de teren unde zmeura creste in voie, fara a fi ingrijita corespunzator. Unii gradinari mai iscusiti anume acesti arbusti crescuti practic in mod salbatic, i-au transformat in lastari roditori.
Pentru a-i readuce la cursul lor obisnuit, lastarii de zmeur trebuie rearanjati in benzi liniare, la o distanta de 70 cm. Tulpinile rupte, uscate si bolnave trebuie indepartate. Daca este ingrijit corespunzator, zmeurul va da o recolta bogata peste unu-doi ani.
 
3. Randurile inguste
Randurile de zmeur trebuie sa aiba o latime de pana la 30 cm, iar in mijlocul randurilor sa fie spatiu liber. Deseori, cultivarea zmeurului esueaza din cauza ca lastarii sunt plantati la o distanta foarte mare si ei se intersecteaza cu lastarii tineri sau cu alte plante.
Din punct de vedere biologic, in jurul tulpinei de baza cresc de sine statator foarte multi lastari. Anume acesti lastari noi absorb 50% din substantele nutritive necesare pentru zmeur. De aceea, acesti lastari trebuie indepartati periodic, deoarece sunt dusmanii plantei de baza.
Daca tulpina este libera de lastari, atunci aceasta primeste toata lumina solara si fructele sunt pe toata lungimea, nu doar pe varf. De asemenea, daca tulpinile se afla la soare si in bataia vantului, acestea se imbolnavesc mai rar si au mai putini daunatori.
Toate aceste avantaje le puteti observa pe butasii de doi ani. Trebuie sa va obisnuiti cu ideea ca daca nu veti indeparta lastarii tineri, nu veti avea o recolta bogata. Acestea se taie la 3-5 cm in pamant. 
 
Daca la zmeurul obisnuit, crescut in mod liber, puteti culege 6-8 fructe, atunci la zmeurul ingrijit prin taierea lastarilor puteti culege 8-14 sau chiar 18 fructe. In acest caz, fructele sunt mai suculente, mai mari, mai dulci. Desi ploua sau este vreme rea, fructele se pastreaza mai bine pe tuplina, nu se altereaza.
Zmeurul este o planta care are o coroana mare de frunze, iar radacinile sunt doar la 10-20 cm in pamant. De aceea, solul uscat influenteaza foarte mult asupra sanatatii plantei. In urmatorul an pot sa dea doar 8-10 ramurele in loc de 30-35. Aparent planta nu este afectata, dar sunt mai putine fructe.
Respectiv, trebuie sa tineti minte ca recolta din acest an, depinde de ingrijirea plantei in anul precedent.

4. Ingrasamintele
Se recomanda aplicarea ingarsamantului de compost, de turba sau orice materie organica. Zmeurul necesita multe substante organice in comparatie cu marul sau coacaza. In conditii naturale, zmeurul nu creste in camp, unde substantele organice sunt lipsa, ci la marginea padurilor unde este mult ingarsamant format din frunze sau alte materii organice. Deci zmeurul trebuie alimentat mereu cu ingrasaminte, pentru a va bucura din plin de fructele acestuia.

5. Zmeurul se raspandeste in intreaga gradina
Acesta este specificul sau. De aceea in fiecare primavara trebuie indepartati lastarii tineri indiferent unde au aparut. Acestia trebuie taiati din pamant.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img