joi, 28 martie, 2024

Cum sa renunti la tigari

Distribuie:

Publicat:

Renunta la tigari si iti vei imbunatati sanatatea: vei reduce riscul de boli de inima, cancer, boli de plamani si alte afectiuni care apar din cauza tigarilor. Principale motive pentru care trebuie sa te lasi de fumat chiar acum: vei duce o viata mai sanatoasa; vei avea mai multi bani; vei avea o respiratie proaspata si placuta; vei trai mai multi ani; te vei simti minunat.

 
Gandeste-te ce tip de fumator esti, care sunt momentele din viata in care simti nevoia sa aprinzi o tigara si motivul pentru care o faci. Acest proces de reflectie te va ajuta sa identifici ce recomandari, tehnici ori terapii sunt cele mai potrivite pentru tine. Pune-ti urmatoarele intrebari: Simti nevoia sa fumezi la fiecare masa? Esti mai mult un fumator social? (Fumezi mai mult atunci cand esti intr-un anturaj, alaturi de prieteni fumatori?) Ai o dependenta foarte mare, adica fumezi mai mult de un pachet de tigari pe zi? Ori un simplu plasture cu nicotina te va ajuta sa scapi rapid de acest viciu? Fumezi cand esti stresata ori cu moralul la pamant? Exista anumite activitati, locuri sau persoane pe care le asociezi cu obiceiul de a fuma? Asociezi fumatul cu alte vicii, precum consumul de alcool ori jocurile de noroc? Ai fi dispusa sa mergi la sedinte de hipnoterapie si/sau de acupunctura pentru a te lasa de fumat? Poti sa vorbesti deschis despre dependenta de tigari cu un terapeut ori un psiholog?  Ai vrea sa intri intr-un program de fitness? Dupa ce ti-ai raspuns la toate aceste intrebari, incepe propriul plan de renuntare la fumat.

Programeaza o zi in care sa renunti la fumat. Alege o zi in urmatoarele doua saptamani astfel incat sa ai timp sa te pregatesti fara sa-ti pierzi motivatia de a renunta. Daca obisnuiesti sa fumezi mai ales la locul de munca, renunta la fumat cand incepe weekendul. Astfel vei avea la dispozitie doua zile ca sa te adaptezi schimbarii. Spune-le tuturor ca vrei sa te lasi de fumat. Include in planul tau atat familia, cat si prietenii si colegii de munca si spune-le ca ai nevoie de suportul si incurajarile lor. Cauta rapid un prieten care vrea de asemenea sa se lase de fumat. Puteti sa va ajutati reciproc in timpul procesului si sa nu cedati tentatiei. Este adevarata expresia "cand sunt doi, puterea creste". Anticipeaza tentatiile/simptomele si fa un plan de contraatac. Majoritatea persoanelor care reincep sa fumeze o fac in primele trei luni. Poti sa rezisti etapei daca te pregatesti din timp sa infrunti obstacolele, precum sevrajul nicotinic si pofta de a fuma.

Sevrajul nicotinic se manifesta prin diverse simptome: nevoia acuta de nicotina (cantitatea de nicotina din sange scade si organismul iti cere insa dureaza cateva minute aceasta senzatie), depresie, nervozitate, insomnii, durere de cap, transpiratii, balonare, tuse, stari de oboseala. Arunca tigarile si alte produse cu nicotina. Elimina din casa, masina si birou toate tigarile, brichetele, scrumierele si chibriturile care te pot tenta. Si nu ascunde niciun pachet de tigari in caz de urgenta. Spala hainele si improspateaza orice lucru care miroase a nicotina. Spala masina pe interior, curata draperiile, mocheta si mobilierul. Consulta medicul. Mergi la medicul de familie sau la un specialist care iti poate spune cum sa te lasi de fumat. Doctorul iti poate prescrie un tratament medicamentos care te va ajuta sa depasesti aceste momente dificile. Mai poti apela si la guma sau plasturele cu nicotina, sprayul nazal, tigareta electronica sau anumite comprimate masticabile.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img