joi, 28 martie, 2024

Cum sa stimulezi absorbtia calciului in organism

Distribuie:

Publicat:

Calciul ajuta la controlul functiei nervoase si musculare, precum si la reglarea echilibrului acid din sangele tau. Corpul are mai mult calciu decat alte minerale, fiind prezent in proportie de 99% in oase si dinti. 1% este prezent in muschi si alte tesuturi ale corpului. Trebuie sa retii ca lipsa de calciu poate duce la aparitia unor boli grave de sanatate. Daca nu este tratata deficienta de calciu, aceasta poate duce la osteoporoza sau rahitism. Pentru a ajuta organismul sa absoarba calciul, este necesar sa faci unele modificari in dieta zilnica. Iata despre ce este vorba! Modalitati prin care poti sa stimulezi absorbtia calciului in organism

1. Consuma mai multe alimente bogate in calciu. Exista o mare varietate de alimente bogate in calciu pe care le poti alege. Este vorba despre produsele lactate precum branza si iaurtul, produsele din soia, laptele degresat, sardinele, cerealele fortificate, legumele cu frunze verzi precum varza kale si spanacul, laptele de soia si de migdale, sucul de portocale.

2. Adu un aport suficient de vitamina D organismului. Vitamina D joaca un rol esential in cresterea absorbtiei de calciu in organism. Parintii ar trebui sa stie ca, in momentul in care vitamina D nu este intr-o cantitate suficienta in organism, copiii sunt predispusi la rahitism. Una dintre cele mai bune metode de a creste aportul de vitamina D este de a petrece cateva minute la soare in fiecare zi. insa monitorizeaza cu strictete acest lucru, pentru ca expunerea excesiva la lumina soarelui poate duce la aparitia cancerului de piele. De asemenea, este recomandat sa eviti lumina directa a soarelui la ora pranzului si sa folosesti creme cu protectie solara. 

O alta modalitate de a obtine suficienta vitamina D pentru organism este prin consumul de alimente bogate in vitamina D. Poti alege vitamine si substante nutritive care contribuie la cresterea aportului de calciu. Este vorba despre bor, magneziu, vitamina K. insa consulta-ti medicul inainte de a utiliza orice tip de supliment.

3. Evita sucurile. Consumul de suc poate intrerupe procesul de absorbtie a calciului. Un consum excesiv de sucuri poate determina o crestere brusca a nivelului de fosfat prezent in sangele tau. Un nivel ridicat de fosfat impiedica absorbtia calciului. Este valabil acelasi lucru si pentru bauturile alcoolice.

4. Evita cofeina in exces. Nu exista nicio indoiala ca multi oameni aleg sa isi inceapa ziua cu o cana de cafea. Dar atunci cand ai o deficienta de calciu, nu ar trebui sa bei prea multa cafea. Cofeina din cafea poate duce la scurgeri ale calciului din oase, diminuand astfel puterea unei persoane. Daca nu poti renunta la cafea, atunci bea mai putin de 2 cani de cafea pe zi. Pentru a minimiza efectul cofeinei, poti pune lapte in cafea. Bea ceai verde sau alte ceaiuri din plante. 

5. Redu consumul ridicat de sodiu. Aportul de sodiu poate face organismul sa foloseasca calciul, care este luat din oase. Tot ce trebuie sa faci este sa adaugi condimente si ierburi pentru a da gust mancarii in loc de a pune prea multa sare. in acelasi timp, trebuie sa eviti alimentele procesate, deoarece acestea pot include si cantitati mari de sodiu. sursa: eva.ro
S.F.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img