vineri, 19 aprilie, 2024

Cum sa-ti ajuti bebelusul sa doarma mai bine

Distribuie:

Publicat:

Bebelusul tau va avea propriul ritm in care adoarme si se scoala si precis nu va semana deloc cu programul altor bebelusi pe care i-ai vazut sau de care ai avut grija. In plus, este foarte putin probabil ca ritmul lui sa se integreze in programul tau obisnuit de somn, asa ca este mai bine sa incerci sa adormi in acelasi timp cu el. Daca il alaptezi este posibil sa adoarma cateva minute in timp ce-l hranesti. In cazul in care nu reusesti sa adormi exact atunci cand doarme si bebelusul nu incerca sa mentii o liniste perfecta pentru ca este util sa-l obisnuiesti cu un nivel normal de zgomot in jur.
 
Cum sa obisnuiesti bebelusul cu diferenta dintre zi si noapte? Este foarte util sa-ti inveti bebelusul de la inceput ca orele de noapte sunt diferite fata de cele din timpul zilei. Cand este lumina afara da perdelele deoparte, joaca-te cu el si nu te ingrijora prea mult din cauza zgomotelor obisnuite care pot interveni daca cel mic adoarme. Pe timp de noapte redu intensitatea luminilor din camere, nu vorbi foarte mult, mentine un volum redus al vocii, pune bebelusul in patut de indata ce l-ai schimbat sau l-ai hranit. Nu schimba copilul decat daca este necesar si nu te juca. In acest mod bebelusul va intelege treptat ca noaptea este intervalul adecvat pentru odihna si somn.
 
Unde ar trebui sa doarma copilul? In primele 6 luni de viata bebelusul ar trebui sa fie mereu in aceeasi camera cu tine, indiferent daca doarme sau este treaz. Mai ales in primele saptamani ai putea observa ca nu adoarme decat in bratele tale sau ale partenerului ori daca te vede in apropierea patutului. Poti incepe sa obisnuiesti copilul sa adoarma singur punandu-l in patut de indata ce l-ai hranit sau cu cateva minute inainte sa adoarma complet. Va fi mai usor sa faci acest lucru din momentul in care sta treaz perioade mai lungi.
 
Somnul pentru nou-nascuti: la ce sa te astepti. Nou-nascutii vor dormi intervale diferite in timpul zilei si noptii. Poate fi benefic sa stabilesti un program clar, dar poti modifica usor rutina bebelusului in functie de nevoile tale de odihna. De exemplu, poti scula bebelusul pentru a-l hrani exact inainte sa mergi la culcare pentru a prelungi intervalul in care te poti odihni inainte sa fie nevoie sa-l hranesti din nou.
 
Cum stabilesti rutina de culcare pentru bebelus. Momentul potrivit pentru a da startul unei rutine pentru ora de culcare este in jurul varstei de 3 luni. Este indicat sa-i imprimi un program specific, relaxant, pentru a preveni problemele cu somnul pe termen lung. De asemenea, este o ocazie in plus pentru a petrece momente speciale alaturi de cel mic.
 
Iata ce trebuie sa cuprinda rutina dinainte de culcare:
 
– o baie reconfortanta pentru bebelus;
– schimbatul intr-o pijama catifelata;
– asezatul in patut;
– cititul unei povesti scurte;
– reducerea intensitatii luminii din camera pentru a crea o atmosfera calma;
– un sarut de noapte buna si o imbratisare;
– un cantec special care linisteste bebelusul;
– periatul dintilor (in cazul in care au aparut deja).
 
Pe masura ce copilul tau creste este bine sa nu variezi aceasta rutina. 
Evita activitatile intense sau care creeaza emotii exact inainte de culcare pentru ca ii va fi mult mai greu sa adoarma. Poti creste uneori timpul dedicat activitatilor relaxante cum ar fi lectura. In cazul bebelusilor este bine sa lasi un interval intre alaptare si momentul in care il culci pe cel mic. Daca il culci imediat vei crea o conexiune intre odihna si alimentatie in mintea celui mic si este posibil ca, daca se scoala noaptea, sa nu adoarma la loc decat daca este hranit din nou. F.G.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img