joi, 28 martie, 2024

Cum sa-ti iasa panoramele cu telefonul mobil

Distribuie:

Publicat:

Unul dintre avantajele principale ale camerelor ce inzestreaza telefoanele mobile din zilele noastre este ca le ai  intotdeauna cu tine. Daca nu vrei sa ratezi ceva, iti scoti pur si simplu telefonul pentru a face o fotografie sau chiar un videoclip. Desi imaginile surprinse cu telefoanele mobile sunt destul de simplu de facut, iar procesul de cele mai multe ori este unul complet automat in ceea ce priveste setarea camerei telefonului, este bine sa stii cateva lucruri despre posibilitatile si limitarile camerei telefonului.

Intrucat majoritatea telefoanelor mobile au modul panoramic care creeaza automat o imagine panoramica in timp ce setezi telefonul pe orizontala sau verticala, vom discuta cateva lucruri importante pe care trebuie sa le ai in vedere pentru a obtine panorama perfecta a unei scene frumoase la care tocmai esti martor.

Fotografie oferita de Dreamstime

    Intra in aplicatia de pe telefon si selecteaza modul Pano (Panorama), sau poti utiliza o aplicatie terta daca preferi ceva diferit si, in unele cazuri, mai buna decat cea pusa la dispozitie de producatorul telefonului tau.

 

    Selecteaza directia de creare a panoramei. Unele telefoane au sageti pe care le poti seta pentru a se potrivi cu directia de panoramare, iar unele telefoane detecteaza automat directia de pornire.

 

    Incearca sa nu misti telefonul si sa-l tii la acelasi nivel, astfel incat telefonul sa poata surprinde imaginile in mod corespunzator. Daca esti prea rapid sau daca nu ramai la acelasi nivel, panorama va fi denaturata. O panoramare buna are nevoie de ceva practica, asa ca incearca de mai multe ori pana obtii rezultatele corecte. Unele telefoane au o linie de ghidare si o sageata care te ajuta sa ramai la acelasi nivel in timp ce faci panoramarea. De asemenea, retine ca, daca lumina este redusa, va trebui sa faci o miscare mai lenta, astfel incat panorama sa poata avea cea mai buna calitate posibila pe care o poate oferi telefonul din dotare.

Ai grija la expunere. Din pacate, majoritatea telefoanelor blocheaza expunerea de la primul cadru, asa ca daca scena pe care urmeaza sa o captezi variaza in contrast prea mult, vei avea parti prea luminoase sau prea intunecate in panorama. O modalitate de a evita acest lucru este sa setezi expunerea manuala la primul cadru, astfel incat sa corespunda valorii medii (pe care va trebui sa le estimezi singur cu o marja de eroare) a scenei totale. Seteaza-l fie facand clic pe o parte a cadrului care este mai stralucitoare sau mai intunecata, fie setand-o manual in zona de setari a telefonului, daca software-ul camerei o permite. De asemenea, poti utiliza ulterior unele programe de post-procesare pentru a corecta expunerea imaginii. Dar nu te astepta la miracole, deoarece imaginile camerei telefonului nu au o gama dinamica foarte larga.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img