News Flash:

Cum scapi de ficatul gras inainte de a ajunge la fibroza

14 Februarie 2019
406 Vizualizari | 0 Comentarii
s604x0 ficat gras 37431400

Ficatul este al doilea cel mai mare organ al corpului uman. „Este raspunzator de procese complexe care se petrec in corpul uman, pe la ficat trecand toate alimentele pe care le consumam si lichidele care le bem. Prea multa grasime la nivelul ficatului poarta denumirea de steatoza hepatica sau ficatul gras, care in timp duce la alterarea functiei ficatului si celulei hepatice“, explica dr. Ioan Florin Balanica, expert in medicina stilului de viata, potrivit adevarul.ro.

Steatoza hepatica se insoteste de o stare de inflamatie, are mai multe grade si afecteaza aproximativ 30% din populatia europeana si din SUA, incidenta fiind mai mare in randul barbatilor. Steatoza poate fi alcoolica in care principal cauza este consumul exagerat de alcool si nonalcoolica, unde, cauzele incriminate sunt: obezitatea, diabetul, dislipidemiile, consumul anumitor medicamente sau sarcina. Scaderea poftei de mancare sau, dimpotriva, cresterea apetitului, durerile abdominale, scaderea in greutate, slabiciunea, starea de confuzie pot fi tot atatea semne de manifestare al e steatozei hepatice. „In cazul in care nu prevenim sau nu tratam boala, ea evolueaza de la stadiul I la stadiul al III-lea cu inflamatia ficatului, dupa care apare ciroza hepatica – fibroza - si, in cele din urma, cancerul hepatic“, mai spune medicul.

„In momentul in care aportul de carbohidrati sau/si grasime este mai mare decat consumul, mancam dupa ora 20.00, sau/si consumam alcool si dulciuri in timpul mesei sau dupa, vom depune grasime la nivelul ficatului.“ Cum facem asta? „Corpul uman nu poate depozita zahar sau carbohidrati, iar daca consumul este mai mare decat necesitatile fiziologice, depune glicogen la nivelul muschilor si ficatului. In cazul in care acest obicei alimentar continua si nu facem nici activitate fizica, glicogenul din ficat se transforma in grasime si de aici steatoza hepatica.“ Totodata, o alta modalitate de a ajunge la ficatul gras este consumul de alcool, concomitent cu mancarea grasa. In ficat, aceeasi enzima metabolizeaza atat alcoolul cat si grasimea, asa ca primul luat in calcul este alcoolul, iar grasimea este depusa.“ A.N.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1118 (s) | 35 queries | Mysql time :0.030475 (s)