vineri, 29 martie, 2024

Cum se dezvolta sarcina pe saptamani?

Distribuie:

Publicat:

1. Saptamanile 1-4: sarcina sau sindromul premenstrual? In stadiile incipiente ale sarcinii, este greu sa diferentiezi sarcina de sindromul premenstrual. Este vorba despre simptome comune, precum inflamarea sanilor si o durere usoara, oboseala sau probleme cu somnul, greata si aversiune fata de anumite mirosuri si alimente, schimbari ale starii de spirit sau ale comportamentului, precum si crampe abdominale. 

2. Saptamanile 5-9: modificari ale dispozitiei si blugi stramti. Pana in cea de-a 5-a saptamana de sarcina, nu mai ai dubii. Probabil ca ai facut deja un test de sarcina si ai mers deja la doctor. In jurul celei de-a 5-a saptamani de sarcina, perechea ta preferata de blugi probabil ca va fi mai stramta in jurul taliei. Burtica incepe sa creasca odata cu cel mic. Acesta incepe sa dezvolte gura, nasul, urechile si capul. Pana in saptamana a 7-a, uterul se dubleaza in marime. S-ar putea sa ai de-a face si cu greata matinala.

3. Saptamanile 10-14: se vede burtica. Pana in saptamana a 10-a, embrionul se transforma in fetus. Iar pana in saptamana a 10-a, cel mic este de dimensiunea unui lime. S-au dezvoltat deja maini si picioare, nari, limba si degetele. De fapt, cel mic ajunge la marimea unei prune in saptamana a 12-a, marimea unei piersici in saptamana a 13-a si marimea unei lamai in saptamana 14. Iar un bebe in crestere inseamna o burtica in crestere pentru mama.

4. Saptamanile 15-19: fluturi in stomac. Incepe al doilea trimestru, primul fiind considerat cea mai dificila parte a sarcinii pentru cele mai multe mame. Unele femei incep sa simta loviturile celor mici in burtica chiar din saptamana cu numarul 13. Cel de-al doilea trimestru este considerat a fi cel mai putin dificil, asa ca oboseala pe care o simteai la inceput este la cote mai mici. 

5. Saptamanile 20-24: burtica ia proportii. Ai ajuns la jumatatea sarcinii. Este momentul in care descoperi genul bebelusului, daca nu vrei sa fii surprinsa la nastere. Pana in saptamana a 20-a, cel mic este de marimea unei banane. Iar tu incepi sa iei in greutate, pielea ta se simte uscata si incepi sa ai mancarimi de la pielea intinsa, asa ca asigura-te ca ai mereu o lotiune la indemana. Dar fereste-te de produsele cu chimicale care pot dauna copilului!

6. Saptamanile 25-29: toata lumea pune mana pe burtica. Incepand cu saptamana 26, esti in al treilea trimestru al sarcinii. Mai ai doar cateva saptamani pana il cunosti pe cel mic. Este o perioada foarte fericita, dar poate fi si cea mai incomoda. Te ingrasi, burtica si copilul cresc intr-un ritm rapid, toata lumea vrea sa puna mana pe burtica. In saptamana 29 s-ar putea sa observi semne premature al travaliului. Discuta cu medicul daca observi o presiune crescuta la nivelul pelvisului, scurgeri lichide sau contractii.

7. Saptamanile 30-34: unde iti sunt picioarele si untul de cocos? Astepti nerabdatoare venirea celui mic. Deja simti ca burta nu poate creste mai mult, dar o va face. Este important sa tii crema la indemana, pentru a evita vergeturile care ar putea fi create de cresterea rapida a burticii. Cel mic ocupa aproape tot spatiul din uter si inca mai simti cum te loveste din cand in cand.

8. Saptamanile 35-40: devii mamica. Momentul pe care il asteptai a venit. Simti nevoia de a merge la toaleta mai des, burtica este putin mai joasa, incepi sa observi secretii cu sange si contractii. Cand contractiile apar la intervale de mai putin de 10 minute, a inceput travaliul. Travaliul dureaza undeva intre 12 si 14 ore pentru primele sarcini, dar sentimentul pe care il ai cand il tii pe cel mic in brate combate orice durere sau oboseala. sursa: eva.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img