joi, 18 aprilie, 2024

Cum se diagnosticheaza corect un copil cu ADHD

Distribuie:

Publicat:

Tot mai multi copii sunt diagnosticati cu ADHD, tulburarea hiperkinetica de atentie, remarca psihologii. Neatentia, hiperactivitatea si impulsivitatea sunt simptome care apar inainte de varsta de 7 ani si care ii impiedica, deseori, pe cei mici sa se integreze si sa faca fata sarcinilor de la scoala.

“Copiii cu ADHD sunt neastamparati, nu-si gasesc locul pe scaun, alearga si se catara peste tot. Ei manifesta dificultati in efectuarea unor sarcini, sunt usor distrasi de stimuli irelevanti. in plus, pot fi impulsivi atat verbal, cat si in gesturi, nu au rabdare sa-si astepte randul intr-o situatie sau joc de grup si vorbesc fara sa fie intrebati in timpul orelor de scoala. De asemenea, intrerup adultii cand vorbesc, nu se pot concentra sa-si faca temele, vorbesc excesiv de mult, indiferent de cadrul social. O alta problema este ca se plictisesc foarte repede daca nu sunt angrenati in activitati care le fac placere”, descrie comportamentul copiilor cu ADHD psihologul centrului Infant Kineto Clinic, Luminita Preduca.

Multe dintre aceste comportamente le au si copiii perfect sanatosi. De aceea, diagnosticul de ADHD poate fi pus doar dupa o perioada de observare atenta a copilului, simultan cu obtinerea unor informatii din istoria de viata a acestuia. ADHD poate avea cauze multiple care includ mostenirea genetica, mediul familial dezorganizat, problemele mamei la nastere, dar si anumite tulburari ale unor procese neurochimice de la nivelul creierului. in plus, studii recente au demonstrat ca o dieta dezechilibrata in timpul sarcinii, cu multe grasimi si zaharuri, creste riscul de ADHD la viitorul bebelus.

“Diagnosticarea sindromului ADHD se face printr-o evaluare pluridisciplinara de specialisti in domeniu: medici psihiatri, psihologi, pediatri specializati pe probleme de comportament de dezvoltare si neurologi. Terapia vizeaza dezvoltarea abilitatilor de organizare si planificare, mentinerea sub control a simptomelor dominante, managementul furiei si integrarea copilului in mediul social”, afirma specialista celui mai modern centru dedicat tratamentelor pentru copii.

in plus, expertii recomanda psihoterapia si, in anumite cazuri, tratamentul medicamentos. Acestea pot atenua simptomele si le pot permite parintilor sa le stabileasca micutilor cu ADHD o rutina care sa-i ajute sa-si depaseasca problemele. De mare folos sunt hobbyurile si sportul. in plus, parintii trebuie sa evite critica excesiva a copiilor si trebuie sa le ofere cat mai multa dragoste.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img