marți, 19 martie, 2024

Cum se face inradacinarea cu succes a butasilor – Sfaturi de la gradinari profesionisti

Distribuie:

Publicat:

Multi butasi prind radacini doar daca sunt cufundati intr-un borcan cu apa, insa trebuie sa respecti cativa pasi importanti. Se poate intampla si ca butasul sa nu prinda radacini sau sa se usuce dupa incoltirea primilor mugurasi.

Iata cum poti obtine rezultate bune

Radacinile incoltesc mai greu in vasele transparente decat in vasele opace, deci foloseste acest tip de vase.
Apa din borcan se evapora treptata, insa nu trebuie sa schimbi apa cu totul, ci trebuie sa inlocuiesti apa care s-a evaporat. Nu adauga mai multa apa decat este necesar.

Borcanul nu trebuie sa fie plin pana la refuz, deoarece cantitatea de oxigen din partea de jos a borcanului va scadea cu cat cantitatea de apa este mai mare, iar acest lucru poate cauza putrezirea radacinilor.
Nu pune mai multi butasi in acelasi vas – caprifoiul nu prinde radacini in vase daca exista mai mult de 3 ramurele.

Unii gradinari spun ca e mai bine ca butasii sa fie cat mai lungi pentru a prinde radacini, insa acest lucru este gresit. Butasii se dezvolta mai bine si prind radacini mai repede daca sunt taiati mai de sus.
Taie butasii din ramurile laterale, deoarece cresc mai lent decat cele verticale.
Butasii se prind mai repede si mai usor daca planta mama este tanara.

Butasii fara frunze prind radacini mai viguroase la intuneric, iar cei care au cel putin o frunza sau care au inceput sa inmugureasca au nevoie de lumina pentru a prinde radacini sanatoase.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img