News Flash:

Cum se igienizeaza si se conserva alimentele

15 Ianuarie 2018
475 Vizualizari | 0 Comentarii
CONSERVA

Contaminarea produselor cu bacterii poate cauza boli grave, chiar fatale. Poate fi prevenita insa daca tinem cont de cateva regulisimple. Care sunt acestea?

Grija pentru siguranta alimentelor incepe la cumparaturi, atrage atentia prof.dr. Nicolae Hancu, medic de diabet, nutritie si boli metabolice. in „Abecedarul de nutritie“ acesta face cateva precizari despre felul in care putem evita sa ne imbolnavim in urma consumului de alimente alterate. Astfel, alimentele perisabile trebuie transportate rapid acasa si depozitate imediat in frigider sau congelator. E nevoie sa citim etichetele produselor uinde sunt specificate conditiile de refrigerare. Regula numarul 1 este aceea de a ne spala pe maini inainte de a manipula alimentele. 

Daca intentionam sa punem la congelator carnea si pestele proaspat cumparate trebuie sa le spalam mai intai sub jet de apa rece, sa le setrgem cu un prospo de hartie, dupa care sa le portionam, sa le ambalam separat si sa le punem la rece in congelator.   

Principalele surse de bacterii din bucatarie sunt tocatorul , astfel ca indicatia este de a folosi unul pentru carne si altul pentru legume si zarzavaturi, si sa le spalam dupa utilizare cu apa si detergent. Tocatoarele din sticla si cele din plastic sunt mai usor de intretinut si mai usor de igienizat decat cele din lemn.

Buretele de vase trebuie clatit in apa calda inainte de folosire plus ca trebuie schimbat frecvent. La fel, trebuie spalate des si prosoapele de bucatarie daca sunt din panza. Utilizarea prosospelor din hartie este o optiune foarte buna, potrivit sursei mai sus citate. Toate ustensilele de bucatarie trebuie spalate cu apa si detergent dupa folosire. Decongelarea alimentelor se va face de preferinta lent, in 1-2 zile, in frigider. 

Daca ne grabim le putem decongela sub jet de apa calda sau in cuptorul cu microunde. Pestele trebuie preparat la minimum 65 de grade Celsius, iar carnea de porc, de vita sau de pui la minimum 80 de grade Celsius. Mancarea calda trebuie pusa in recipiente inchisa si pusa imediat la frigider. Nu se va lasa la racit la temperatura camerei si in niciun caz in vase descoperite.

sursa: adevarul.ro

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1244 (s) | 24 queries | Mysql time :0.021648 (s)