vineri, 29 martie, 2024

Cum se planteaza in mod corect rasadurile in gradina. De ce rosiile trebuie cultivate adanc in sol, pana la prima frunza

Distribuie:

Publicat:

Plantarea corecta a rasadurilor este esentiala pentru a obtine o recolta bogata si sanatoasa. Rasadul perfect trebuie sa aiba varsta potrivita, sa nu aiba tulpina fragila si sa nu prezinte semne de boala.

Specialistii din cadrul Directiei pentru Agricultura Vaslui ne prezinta atat calendarul plantarii rasadului in gradina, precum si care sunt secretele.

In vederea plantarii rasadului, terenul destinat culturilor legumicole se va imparti in parcele de marimi diferite (sole), in functie de modul de executare a lucrarilor (manual, mecanizat) urmarindu-se, in acelasi timp, ca o specie sau un grup de specii legumicole sa treaca prin toate solele, fara a reveni mai repede de 4-5 ani pe acelasi teren.

Anterior plantarii in camp sau in gradini, aproximativ 5-10 zile, toate plantele legumicole, care se vor planta prin rasad, vor fi obisnuite cu temperaturi ce tin de conditii mult mai vitrege, de mediu, decat cele care le-au avut in rasadnite, procedadu-se la asa numita calire a rasadurilor. In acest scop, se vor lua o serie de masuri : rasadnitele se tin tot timpul descoperite ziua si noaptea (cand nu este pericol de bruma), se vor rari udarile si nu se va mai face ingrasarea suplimentara.

”Calirea adevarata a plantelor legumicole incepe, de fapt, in faza de samanta, termenul de calire a rasadului referindu-se la acomodarea plantelor cu noile conditii de mediu . Inainte cu cateva ore de scoaterea rasadului din rasadnite, se vor uda atent plantele, pentru ca acestea sa pastreze cat mai mult pamant la radacina. In cazul rasadurilor produse la ghivece nu se vor lua aceste masuri de precautie. Rasadurile produse in ghivece nutritive se vor transporta la locul de plantare in ladite, etajandu-se. Rasadurile produse in rasadnite, se scot cu grija, se vor aseza in cosuri sau lazi acoperindu-se cu panza de sac pentru a fi ferite de caldura solara”, a precizat Cristina Ionescu, din cadrul Directiei pentru Agricultura Vaslui.

Adancimea rasadului

Inainte de plantare, unele specii de legume, din grupa cepei si a verzei, se supun unui tratament preliminar ce consta in eliminarea unor portiuni de frunze si radacini, dupa care va urma mocirlirea radacinilor care se va executa la toate rasadurile exceptandu-se rasadurile la ghivece.
Prin eliminarea unei portiuni din limbul frunzei se micsoreaza suprafata de evapotranspiratie, micsorandu-se astfel, dupa plantare, dezechilibrul dintre apa pierduta si cea recuperata de radacini, asigurandu-se prinderea mai buna a rasadurilor.
Rasadurile de tomate si varza vor fi plantate, mai adanc in sol, pana in apropierea primei frunze adevarata, la rasadul normal sau culcat, pe directia randului la rasadul alungit, cunoscandu-se faptul ca, pe suprafata tulpinii, se genereaza radacini adventive.
La cultivarea tomatelor, masurile pentru infiintarea culturii se stabilesc in functie de tipul culturilor practicate. In acest sens, vor fi situatii de infiintare a culturilor cu rasad si de infiintare a culturilor prin semanat direct.

Inaltimea rasadurilor

Calitatea rasadului de legume in momentul plantarii trebuie sa se regaseasca in normele de calitate:

– Tomate – inaltime de 14-20 cm, 8-10 frunze inserate pe tulpina,colet de 6-8mm, cu un mugure florifer si varsta de 45-65 zile, radacini bine dezvoltate in proportie de 90%.
– Ardei – inaltime de 16-17 cm, 8-12 frunze inserate pe tulpina,colet de 5-7mm, cu un mugure floriferi si varsta de 50-90 zile, radacini bine dezvoltate in proportie de 100%.
– Castraveti – inaltime de 10-18 cm, 4-6 frunze inserate pe tulpina, colet de 7-9 mm, fara mugure florifer si varsta de 35-45 zile, radacini bine dezvoltate in proportie de 100%.
– Patlagele vinete – inaltime de 16-17cm, 6-8 frunze inserate pe tulpina, colet de 5-7 mm, fara mugure florifer si varsta de 50-90 zile,radacini bine dezvoltate in proportie de 90%.
– Pepene galben – inaltime de 10-18cm,5-6 frunze inserate pe tulpina,colet de 7-8mm,cu un mugure florifer si varsta de 35-40 zile, radacini bine dezvoltate in proportie de 100%.
– Salata – inaltime de 8-12cm, 5-8 frunze inserate pe tulpina si varsta de 35-45 zile, radacini bine dezvoltate in proportie de 80-90%.
– Ardei – inaltime de 16-17cm, 8-12 frunze inserate pe tulpina, colet de 7-8mm, cu un mugure florifer si varsta de 45-65 zile, radacini bine dezvoltate in proportie de 100%.
– Conopida – inaltime de 12-15cm, 5-7 frunze inserate pe tulpina, colet de 6-8mm si varsta de 45-55 zile, radacini bine dezvoltate in proportie de 95%.
– Varza timpurie – inaltime de 12-15cm, 6-7 frunze inserate pe tulpina, colet de 6-8mm, cu un mugure florifer si varsta de 45-55 zile, radacini bine dezvoltate in proportie de 80-90%.

La plantare, nu se admite ca rasadul sa fie deshidratat, ofilit si sa prezinte boli provocate de bacterii si/sau ciuperci, insecte defoliatoare. Frunzele trebuie sa fie dispuse aproape orizontal, iar radacinile albe sa fie bine ramificate si turgescente. Tulpina rasadului nu trebuie sa fie prea compacta sau alungita, cu internodii foarte groase, pentru ca acest fapt va fi in detrimentul infloritului, respectiv in numarul de fructe legate, care va fi redus.
Calendarul plantarii in gradina

Perioada de plantare se stabileste astfel ca plantele sa nu fie afectate de brumele tarzii de primavara.
Oferim orientativ perioada de plantare a rasadului pentru cultura de tomate:
– Tomate timpurii – 20.04 – 01.05
– Tomate de vara – 20.04 – 15.05
– Tomate pentru industrializare – 20.04 – 25.05

Distantele de plantare se stabilesc in functie de specia si soiul cultivat, de mecanizarea lucrarilor de ingrijire si de recoltarea pe suprafete mai mici sau mai mari de teren. Se va urmari asigurarea unor distante corespunzatoare la plantat si, deasemenea, conditii favorabile de crestere si dezvoltare a plantelor, asigurandu-se productii mari atat in regim gospodaresc cat si pe suprafete mari in scopuri de industrializare.
Suprafata de nutritie a unei plante se va stabili inmultind distanta dintre randuri cu distanta dintre plante pe rand. Numarul de plante pentru un hectar se stabileste impartind suprafata de 10.000 metri patrati la suprafata de nutritie a unei plante.

Ce se planteaza in aprilie si mai

Pana la mijlocul lunii aprilie se mai pot planta in gradina:
– radacinoasele (morcovi, patrunjel, pastarnac) in randuri, distanta de 25 cm; salata, spanacul;
– se seamana soiuri de mazare tarzie, sfecla rosie si samanta de ceapa.
De la mijlocul acestei luni va incepe infiintarea urmatoarelor culturi:
– plantatul varzoaselor, guliei si a conopidei;
– semanatul cartofilor preincoltiti, la distanta de 70 cm intre randuri, iar pe rand, intre cuiburi, 30-40 cm, la adancimea de 10 cm;
– semanatul fasolei, castravetelui, pepenelui si a dovlecelului;
– se poate semana sfecla rosie, la 30 cm intre randuri;
– plantarea telinei, la distanta de 40 cm intre randuri si pe rand;
– semanatul porumbului;
– la sfarsitul lunii, se poate planta rasadul de rosii timpurii si ardei;

Cand apar roadele
Se vor combina urmatoarele specii legumicole: morcovi-mazare, semanate alternativ; ceapa-morcov, semanate alternativ; ceapa-sfecla rosie-gulie; cartof timpuriu-mazare; cartof-fasole sau ridiche de luna cu fasolea. Combinatii rele: ceapa-usturoi; morcov-patrunjel; mazare-fasole; castravete-cartof;
Se vor controla mereu rasadurile, pe masura ce cresc si se vor folosi insecto-fungicide la aparitia de boli si daunatori.

In luna mai, incepe plantarea rasadurilor de legume. Se vor planta rasadurile de ardei, rosii, castraveti, varza, gulie, conopida, broccoli, telina, ceapa (din seminte), praz, vinete. Plantarea rasadurilor de varza timpurie, conopida, broccoli si castraveti se face numai pe pamant umed, la o temperatura de 7-10 grade Celsius. Daca nu a plouat, se va uda terenul, operatiune care se repeta si dupa plantare;
Rasadurile vor avea roade dupa 50-60 de zile, timp in care trebuie sa execute 2 -3 prasile si udari in functie de necesitate. Se vor controla mereu rasadurile, pe masura ce cresc si se vor folosi insecto-fungicide la aparitia de boli si daunatori. Nu se vor utiliza insecticide si fungicide sistemice, in ultima parte de vegetatie a culturilor legumicole, perioada estimata pana la recoltare ( 7-21 zile). poatenustiai.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img