marți, 16 aprilie, 2024

Cum si-a gasit ”nasul” Al Capone, cel mai mare gangster al Americii

Distribuie:

Publicat:

La 25 ianuarie 1947 a incetat din viata Al Capone, nume celebru asociat cu activitatea bandelor de gangsteri din perioada prohibitiei la Chicago (n. 1899)

La 28 octombrie 1919, Congresul american a votat, fara a tine seama de veto-ul presedintelui Woodrow Wilson, in favoarea unei legi ramase in istorie sub numele de Legea Volstead si care, impreuna cu cel de-al 28-lea amendament al Constitutiei SUA si legile ce decurgeau din el, instaura o ciudata si agitata epoca a istoriei SUA cunoscuta drept Perioada Prohibitiei. Se interzicea cetatenilor americani fabricarea, vinderea, schimbarea pe alte marfuri, transportul si furnizarea de bauturi cu continut de alcool mai mare de 0,5%. Nascuta in vremurile de inflorire a miscarii de temperanta, care milita impotriva consumului de alcool, considerat sursa multor rele sociale, Prohibitia a avut, insa, efecte pe care nimeni nu le anticipase.

Intentii bune, consecinte rele

Una dintre cele mai neasteptate si paradoxale consecinte ale legii prohibitiei a fost, cresterea consumului de alcool. Interzice-i omului un lucru si il va vrea cu tot dinadinsul. Oameni care pana acum consumasera alcool cu multa moderatie au devenit, dintr-o data, frustrati de aceste interdictii excesive, un soi de rebeli ce-si afirmau libertatea incalcand absurdele reglementari. Petrecerile unde se beau coctailuri au devenit o placere oprita si cu atata mai ravnita. Mii de baruri clandestine s-au deschis intr-un timp scurt, ascunse in subsoluri sau in camere camuflate indaratul unor inofensive magazine de inghetata si siropuri.

Interdictia comercializarii legale a bauturilor alcoolice a dat apa la moara fabricantilor necinstiti, ducand la aparitia unor bauturi contrafacute, fabricate din ingrediente dubioase si periculoase. Miscarea de temperanta si prohibitia, care urmarisera sa imbunatateasca starea de sanatate a populatiei, au inrautatit-o. Iar printre efectele cele mai grave – din o punct de vedere social si politic – ale prohibitiei s-a numarat inflorirea bandelor de gangsteri, care au vazut in comertul ilegal cu alcool sursa unor profituri uriase si s-au aruncat asupra acestei neasteptat si colosal de bogat izvor de castiguri. Cea mai cunoscuta figura gangstereasca a Americii – adevarat simbol al fenomenului – Al Capone, isi datoreaza ascensiunea tocmai prohibitiei care a apasat timp de 14 ani asupra Americii.

Durul Al Capone

Alphonse Gabriel Capone s-a nascut in 1899. Era al patrulea copil al unui frizer si al unei croitorese, originari din sudul Italiei si emigrati in SUA in 1893. La inceputul secolului XX, strazile New York-ului erau terorizate de bande, alcatuite mai ales din emigranti de felurite neamuri si aflate permanent in razboi unele cu altele. Dupa un scurt periplu prin astfel de organizatii, mai mici, Al Capone s-a alaturat uneia dintre cele mai vestite grupari, cunoscuta sub numele de Five Points Gang. (Five Points era o intersectie din Manhattan, de unde porneau cinci strazi).

In 1921, impreuna cu familia sa (se casatorise intre timp) s-a mutat la Chicago, care avea sa devina orasul-emblema al gangsterismului. Aici, diferitele bande – apartinand unor grupuri de crima organizata, numite la noi, desi nu intotdeauna corect, mafii – se luptau intre ele pentru acapararea unei felii cat mai mari din piata clandestina a bauturilor alcoolice. Principalele mafii implicate erau, la Chicago, cea irlandeza si cea italiana. Capone a intrat in banda numita Chicago Outfit si, de-a lungul epocii prohibitiei, prezenta sa la Chicago a dus orasul la un nivel de violenta pe care nu-l mai cunoscuse pana atunci.

In 1923, la Chicago a fost ales ca primar William Emmet Dever, sub a carui conducerea presiunile asupra bandelor s-au intetit. Orasul incerca sa scape de organizatiile mafiote care raspandeau teroare. Pentru a scapa, la randul sau, de haituiala politiei din Chicago, Al Capone a hotarat sa-si mute cartierul general la Cicero, un orasel din apropiere de Chicago (fara a renuta insa la afacerile pe care le desfasura in marele oras).

Capone si banda sa au pus stapanire pe Cicero cu obrutalitate cumplita: au eliminat intai mafia locala, irlandeza,condusa de fratii O'Donnell. Razboiul intre bandele rivale s-aincheiat cu peste 200 de morti. Dupa care au urmat noilealegeri: oamenii erau asteptati in centrele de votare de catreciracii lui Capone si siliti, sub amenintare, sa voteze cucandidatul mafiei, care a castigat alegerile la mare distanta deoponenti. Cateva saptamani mai tarziu, noul primar aincercat sa se emancipeze, declarand ca va lupta indarjit impotrivagangsterilor. Al Capone in persoana l-a azvarlit jos pe scarileprimariei, o demonstratie de forta menita sa arate tuturor cine eraacum stapan in Cicero.

Organizatia mafiota condusa de Capone isi obtinea veniturilepatronand stabilimente de jocuri de noroc si prostitutie, dar maiales din comertul ilegal cu bauturi spirtoase. BandaChicago Outfit controla o felie zdravana din piata neagra dinChicago, desfasurand activitati care, dupa cum s-a estimat, aduceavenituri de cca. 100 milioane de dolari anual. Camioaneintregi incarcate cu bauturi alcoolice carau marfa de ladistileriile clandestine din regiune spre barurile ilegale carerasarisera cu miile la Chicago, tocmai din cauza prohibitiei. Opractica foarte curenta era deturnarea, prin forta, a unorincarcaturi de alcool ale unor bande adverse. Mafiile se concurauintre ele, nu rareori razboiul comercial degenerand intr-un razboiadevarat, cu impuscaturi si morti. Omorurile petrecute cu asemeneaprilejuri hraneau permanent dorinta de razbunare a membrilorgruparilor mafiote, sentiment care, adaugandu-se dorintei decastig, intretinea starea de razboi intre bandele rivale siclimatul de violenta care a conferit orasului Chicago o tristafaima in anii '20 si '30 si i-a adus porecla de Oras alGangsterilor.

Una dintre cele mai crude operatiuni ordonate de Capone siduse la indeplinire de banda sa a fost asa-numitul Masacru de Sf.Valentin, pus la cale de Chicago Outfit drept revansa pentrunecazurile pecare i le facea banda rivala North Side, a lui BugsMoran, o alta figura gangstereasca de prima marime a Americiianilor '20 si '30. In dimineata zilei de 14 februarie1929, cativa membri ai bandei Chicago Outfit, deghizati inpolitisti, au intrat intr-un depozit unde se gasea cartierulgeneral al lui Bugs Moran, sub pretextul unei razii. Au gasitinauntru sapte gangsteri de-ai lui Moran, pe care i-au scos afarasi i-au pus sa se alinieze in fata unui zid. Convinsi ca au de-aface cu politisti adevarati, gangsterii s-au supus linistiti,crezand ca e vorba despre o razie ca oricare alta dinte multele decare avusesera parte pana atunci. Dar, cand au fost cu totiiinsirati in fata zidului, au iesit brusc la iveala alti oameni ailui Capone, inarmati, care i-au secerat pe cei sapte cu sute degloante, fara ca vreunul sa fi putut schita macar un semn deimpotrivire. Fotografiile aparute in zilele urmatoare inziare, infatisand cele sapte cadavre ciuruite de gloante siprabusite la picioarele zidului, intr-o balta de sange, au socatpublicul american si l-au intors impotriva lui Al Capone,transformandu-l pe acesta in inamicul public de care autoritatiletrebuiau, cu orice pret, sa scape.

Fiecare nas isi arenasul

Daca se poate spune despre un singur om ca a avut rolulprincipal in neutralizarea lui Capone si destramarea imperiului saucomercial, acel om ar fi Eliot Ness. Intr-o vreme in caremare parte dintre functionarii publici si fortele politienesti dinChicago erau corupte, permitand gangsterilor sa-si desfasoarenestingheriti activitatile lor ilegale, Eliot Ness, agent alBiroului Prohibitiei, a fost insarcinat sa ajute orasul Chicago sascape de Al Capone si de activitatile sale care incalcau LegeaVolstead. Eliot Ness a devenit conducatorul unui grup de 11 agenti,supranumiti The Untouchables, curajosi si incoruptibili, carora lis-a datorat, in mare masura, distrugerea lui Al Capone si aregatului sau. Mai tarziu, a contribuit la succes si faptul ca, in1933, legea prohibitiei a fost abolita, ceea ce i-a lasat pegangsterii implicati in contrabanda cu alcool fara principala lorsursa de venituri.

Inregistrand convorbiri pentru a obtine informatii, interceptandtransporturile de alcool, organizand raiduri indistileriile ilegale si in barurile clandestine si inchizandu-lerand pe rand, Ness a slabit, incet, dar sigur, puterea luiCapone. In 1931, gangsterul a fost trimis in judecata.Culmea ironiei: desi Al Capone a fost regele mafiot al comertuluiclandestin cu bautura, el n-a fost niciodata condamnat pentruincalcarea legii prohibitiei. Initial, el a fost acuzat de evaziunefiscala si incalcarea legii Volstead, dar aceasta din urma acuzatiea fost ulterior retrasa, iar motivul pentru care Capone a intrat,in cele din urma, la inchisoare a fost evaziunea fiscala. Totusi,eforturile lui Ness si ale echipei sale au avut o contributieimensa la doborarea lui Capone.

A urmat un lung proces care, in ciuda incercarilor lui Capone(demascate de oamenii lui Ness) de a-i mitui si intimida pe jurati,s-a sfarsit cu o sentinta de 11 ani de inchisoare. In 1932,Al Capone a fost incarcerat la penitenciarul din Atlanta, apoi afost transferat la Alcatraz. In vreme ce isi ispaseapedeapsa intre zidurile inchisorii, afara imperiul sau comercial seprabusea: in 1933, dupa 14 ani de prohibitie, America, satula de ointerdictie care facuse mult mai mult rau decat bine, abolea legeaVolstead si se intorcea la moravurile libere de dinainte de1919.

In 1939, Al Capone a fost transferat de la Alcatraz intr-oinchisoare din California, iar in luna noiembrie a aceluiasi an, afost eliberat conditionat. Dar nu mai era omul care fusese,gangsterul crud si nemilos care inspaimantase Chicago si intregVestul Mijlociu. Era bolnav, slabit, cu mintea ratacita, doborat desifilisul contractat in tinerete si care ii afectase acum sistemulnervos. A murit in 1947. Amintirea sa – o amintire urata, dealtfel, a unei lumi a terorii, plina de cruzime si moarte -traieste inca in zeci de carti si filme inspirate de el – nu numaidin viata si personalitatea omului Al Capone, ci din el ca simbolal fenomenului gangsterismului in sine si al acelei epoci.Chiar imaginea-cliseu a gangsterului, asa cum apare ea infilme – cu costum in dungi si palarie de fetru, asezata pe o ureche- este inspirata din infatisarea lui. Pe urmele lui,organizatiile mafiote italiene, desi isi pierdusera sursa debogatii reprezentata de comertul ilegal cu spirtoase, s-aureorientat si si-au continuat evolutia, pana in zilele noastre.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img