vineri, 29 martie, 2024

Cum stii daca ai hipoaciditate gastrica si ce trebuie sa faci

Distribuie:

Publicat:

Cu siguranta, ai auzit cel putin o persoana plangandu-se (sau te-ai confruntat chiar tu) cu fenomenul de hiperaciditate gastrica, dar doctorii sunt de parere ca la fel de periculoasa se poate dovedi si afectiunea opusa, hipoaciditatea gastrica. Caracterizata prin incapacitatea stomacului de a produce suficient suc gastric, hipoaciditatea poate conduce nu doar la probleme ale digestiei, dar si la îmbatranire prematuraalergii sau cancer.

Noi ti-am pregatit mai jos un test care îti poate arata daca suferi sau nu de hipoaciditate gastrica. Îti spunem si care sunt remediile la care poti apela acasa, daca te confrunti cu aceasta situatie!

Testul care îti spune daca suferi sau nu de hipoaciditate gastrica
Multe diete accentueaza importanta crearii unui mediu alcalin în organism, dar medicii sunt de parere ca stomacul necesita mai degraba o aciditate crescuta pentru a functiona asa cum trebuie. Digestia proteinelor, sterilizarea stomacului si distrugerea bacteriilor daunatoare din flora, dar si absorbtia unor nutrimente sunt posibile gratie aciditatii. De asemenea, un mediu predominant acid stimuleaza si functionarea sistemului excretor.
dureri de stomac

Daca deja esti înspaimantata, gata sa îti suni medicul de familie si sa îl întrebi disperata daca si tu te confrunti cu hipoaciditate gastrica, afla ca este o metoda destul de simpla de a afla daca este sau nu cazul te îngrijorezi. Este vorba despre un test care, pe langa faptul ca este rapid, nu costa mult si nici nu îti dauneaza. Ai nevoie doar de bicarbonat de sodiu, una dintre substantele din ce în ce mai apreciate în ultima perioada.

Cum folosesti mararul ca medicament pentru hipoaciditate si hiperaciditate, balonare, colita de fermentatie, candidoza digestiva

Cum faci testul pentru hipoaciditate gastrica?
Mixeaza ¼ liungurita de bicarbodat de sodiu cu circa 150 de ml de apa rece si bea acest amestec dimineata, pe stomacul gol. Asteapta cinci minute (trebuie sa cronometrezi, pentru ca intervalul e important).

Ce trebuie sa observi? Daca eructezi (ragai). Bicarbonatul de sodiu, ingerat într-un mediu cu aciditate corespunzatoare, va produce acest fenomen neplacut în majoritatea situatiilor, dar pe care acum îl vei astepta cu sufletul la gura. În mod normal, ar trebui sa produci eructatii dupa circa 2-3 minute, dar poti astepta pana la intervalul de 5, recomandat.

Testul e inofensiv si nu te costa aproape nimic, dar trebuie sa te avertizam ca nu e metoda certificata medical. Tocmai de aceea, specialistii de la scdlifestyle.com, site-ul dedicat solutionarii pe cale naturista a problemelor digestive, nuanteaza importanta de a repeta trei zile aceasta metoda, pentru a te asigura de acuratetea ei. Daca tot nu ragai, cel mai bine ar fi sa consulti un doctor.

Dar exista si alte simptome la care e bine sa fii atenta si care pot semnala prezenta hipoaciditatii gastrice. Astfel, atat prezenta constipatiei, cat si a diareei pot fi un semn ca stomacul tau nu produce suficient suc gastic. Balonarea, greturile, varsaturile, lipsa de apetit sau scaderea în greutate sunt la randul lor simptome ale acestei afectiuni.

Ar trebui sa fii atenta si la prezenta alergiilor. De multe ori, tindem sa consideram ca un anumit aliment nu ne face bine pentru ca suntem alergice la el, cand, de fapt, acesta nu este digerat asa cum trebuie si este respins de sistemul imunitar.

Deficientele de fier si de vitamina B12 reprezinta la randul lor semnale ca e cazul sa combati hipoaciditatea gastrica.
Boala de reflux gastroesofagian poate fi la randul ei provocata de un mediu prea alcalin în stomac, dar si contractarea frecventa a candidozei sau a disbiozei intestinale (afectiune cauzata de o infectie bacteriana).

Insuficienta absortie a nutrientilor (în special calciu, magneziu si zinc), cauzata de digestia dezechilibrata, va conduce, în timp, la îmbatranirea prematura, unul dintre cel mai greu de descifrat semne ale hipoaciditatii gastrice.

Cum calmezi hipoaciditatea gastrica
Chiar daca am reusi sa ne obisnuim în timp cu toate simptomele deranjante de mai sus, trebuie sa fim constiente de faptul ca hipoaciditatea gastrica este o afectiune serioasa, care poate conduce, în timp, la alergii, risc crescut de cancer, carente de vitamine si minerale.
greata

Modul simplu in care afli daca ai hiperaciditate gastrica

Iata care sunt cele mai simple metode prin care poti calma hipoaciditatea gastrica (nu vor înlocui însa tratementul pe care ti l-a prescris medicul)!
În primul rand, este vital sa mananci încet, portii mici, dar dese. Mesteca fiecare dumicat de cel putin 30 de ori; nu doar ca te vei satura mai repede, dar vei oferi si o mana de ajutor sistemului tau digestiv.

Consuma otet de mere înainte de mese! O lingurita de otet de mere, diluata în apa, îti va stimula productia de acid gastric.
Mananca miere de Manuka! Acest soi neo-zeelandez este proslavit în ultima perioada gratie uluitoarelor sale proprietati nutritive, dar ceea ce ne intereseaza pe noi este capacitatea sa antibacteriana. Aciditatea scazuta din stomac va încuraja proliferarea bacteriilor, iar mierea de Manuka este o adevarata eroina salvatoare în acest sens.

Spune da enzimelor! Este deja arhicunoscut rolul enzimelor într-o digestie sanatoasa; fie ca apelezi la suplimente sau alegi sa consumi mai mult iaurt si kefir, efectele se vor simti.

Asa cum ai vazut, hipoaciditatea gastrica este un subiect sensibil, dar serios. Încearca testul nostru, si, daca rezultatul sau e unul pozitiv, consulta cat mai repede un doctor!

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img