sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Cum te afecteaza o dieta fara gluten

Distribuie:

Publicat:

Glutenul se refera la proteinele intalnite in cereale, avand rolul de a hrani embrionii plantelor in timpul germinatiei. De asemenea, el este cel care confera elasticitatea aluatului framantat din faina de cereale. Un specialist iti spune daca renuntarea la gluten este sau nu benefica pentru sanatate, dar si cum iti influenteaza greutatea.

Sorina Onceanu, medic specialist medicina interna, Clinica Gral Baneasa, raspunde mai multor intrebari legate de renuntarea la gluten.

In ce fel de produse se gaseste glutenul?
„Glutenul reprezinta proteinele continute in grau, secara, orz, unele varietati de ovaz, alac si hibrizii acestora. Intalnim gluten in orice produs derivat din aceste cereale: paine, bere, paste, produse de patiserie. Beneficiile consumului de gluten asupra sanatatii sunt de fapt cele ale consumului de cereale integrale, adica reducerea riscului de boli cardiovasculare, neoplazii, diabet, obezitate.”

Cand este justificata din punct de vedere medical renuntarea la gluten?
„Glutenul este periculos pentru pacientii diagnosticati cu:
• boala celiaca – afectiune genetica, autoimuna, care apare ca o reactie la consumul de gluten de catre persoanele cu predispozitie genetica, in contextul unor triggeri (stres, traumatisme, posibile infectii virale), cu afectarea epiteliului intestinului subtire. Simptomele clasice includ diaree, balonare, constipatie, scadere ponderala, anemie, intarziere de crestere la copii. Alte semne care indica boala celiaca: migrene, infertilitate, dureri articulare, osteoporoza prematura, depresie. Lezarea intestinului subtire se produce la fiecare ingestie de gluten, chiar daca simptomele nu sunt prezente!
• dermatita herpetiforma – forma de boala celiaca, manifestata predominant la nivel tegumentar prin aparitia de vezicule in straturile superficiale ale pielii. Afectarea intestinului subtire este mai putin severa decat la pacientii cu boala celiaca.
• intoleranta la gluten – afectiune nu foarte bine definita, cu simptome asemanatoare celiachiei, dar cu rezultate negative la testele de diagnostic pentru boala celiaca sau alergia la grau.
• alergie la grau – o forma rara de alergie, cu simptome la nivelul tegumentelor, tractului respirator sau intestinal. Acestea sunt determinate de reactia sistemului imun la una din sutele de proteine prezente in grau (nu neaparat gluten!).”

Este bine sa excludem definitiv glutenul din alimentatie?
„Fiind un amestec de proteine cu valoare nutritionala scazuta, excluderea din alimentatie a glutenului nu determina probleme importante de sanatate. Din pacate, este greu sa separam glutenul de restul componentelor de care avem nevoie din cerealele integrale. De aceea, decizia de a adopta o alimentatie fara gluten ar trebui facuta doar daca exista motive medicale care sa o justifice.

Nu exista dovezi stiintifice care sa sugereze ca renuntarea la gluten are efecte benefice pentru mai mult de 90% din populatie, care nu sufera de afectiuni legate de consumul de gluten. Dimpotriva, poate afecta echilibrul bacteriilor din tractul digestiv, determinand cresterea excesiva a bacteriilor “rele”, deoarece oligozaharidele din cerealele integrale (ce contin si gluten) actioneaza ca prebiotice, hranind bacteriile “bune”.
De asemenea, renuntarea la gluten poate duce la deficiente nutritionale, deoarece acele cereale integrale sunt bogate in vitamine si minerale necesare organismului: vitamina D, grupul de vitamine B, fier.”

Cum influenteaza renuntarea la gluten greutatea corporala?
„Dieta fara gluten poate afecta scaderea ponderala, deoarece, desi restrictiile asociate cu un astfel de stil de viata pot duce la pierderea catorva kilograme (mai ales cand “amidonul” este inlocuit cu optiuni mai sanatoase), consumul unor cantitati prea mari de alimente “fara gluten” favorizeaza luarea in greutate. Explicatia rezida in faptul ca multi producatori adauga grasimi sau zaharuri pentru a ameliora gustul produselor, facandu-le astfel cel putin la fel de calorice ca si echivalentele lor traditionale.

In concluzie, dieta fara gluten este sanatoasa, atat timp cat celelalte alegeri de alimente pe care le facem sunt sanatoase!

Pe de alta parte, pentru pacientii cu boala celiaca sau intoleranta la gluten, renuntarea la gluten este salvatoare. Poate fi utila, de asemenea, si unei categorii de pacienti diagnosticati cu sindrom de colon iritabil, prin eliminarea zaharidelor fermentabile continute in cereale.”

Ce alternative exista?
„Important este ca pacientii cu indicatie clara de eliminare a glutenului din alimentatie sa stie ce alternative au la dispozitie. Exista cereale ce nu contin gluten (pseudocereale), care se pot adauga listei de alimente recomandate. Mayo Clinic pune la dispozitie liste cu astfel de produse permise, printre care se numara, pe langa carne, peste, fructe, legume, lactate, si porumbul, orezul, sorgul, hrisca, quinoa, meiul, amaranth, soia, tapioca.

Mare atentie la ambalajele produselor, pentru a evita sursele ascunse de gluten. De exemplu, trebuie stiute multiplele nume sub care se gaseste faina de grau: durum, graham, semolina, kamut, spelta sau alac. De asemenea, cei care vor sa renunte la gluten trebuie sa evite proteinele vegetale hidrolizate, siropul de glucoza (produs deseori din grau), germenii de grau (wheatgerm), malt, aromele (chiar naturale), dextrina, colorantii (caramel).”

sursa:andreearaicu.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img