joi, 28 martie, 2024

Cum te ajuta uleiurile esentiale extrase din condimente si plante aromatice

Distribuie:

Publicat:

Fara gust si greu de digerat, asa ar fi mancarea noastra daca ne-ar lipsi condimentele. Din fericire, natura a fost darnica si ne-a pus la dispozitie niste plante aromatice minunate. Mai mult chiar, exista si uleiuri esentiale extrase din aceste ierburi condimentare. De ce avem nevoie si de uleiuri esentiale, daca putem folosi direct plantele condimentare? Raspunsul este simplu: uleiurile inmagazineaza toate substantele benefice, sunt extrem de concentrate. Nu putem consuma o cantitate atat de mare dintr-un condiment, incat sa beneficiem de un efect terapeutic de care avem nevoie, cum ar fi cel antiinfectios. Altfel spus, uleiul volatil este o esenta, un concentrat, si nu o mancare. Invers, putem folosi uneori, uleiuri esentiale certificate ecologic, in cantitati mici, pentru aromatizarea preparatelor culinare.

Lista condimentelor si a plantelor aromatice din care se extrag uleiuri volatile este foarte lunga. Putem enumera: chimen, coriandru, cimbru, oregano, rozmarin, marar, menta, dafin, ghimbir, anason, cardamom, fenicul, cuisoare, scortisoara.Atentie! Uleiurile prezentate mai jos sunt foarte puternice terapeutic si se folosesc in doze de 1-2 picaturi, nu cu lingurita! Daca nu se respecta aceste precautii, se pot produce accidente grave. Cel mai bine este sa le utilizati numai la indicatiile medicului aromaterapeut.

1. Uleiurile de cimbru si oregano sunt cele mai bune alegeri daca cautati efectul antiinfectios, ele fiind primele "arme" la care putem apela cand avem o infectie bacteriana, virala sau fungica. Nu exista nici o substanta antimicrobiana chimica, fabricata de om, care sa lupte atat de eficient, cu atat de multi agenti infectiosi, cum o face uleiul de cimbru sau cel de oregano. Actiunea antiinfectioasa este alaturata unei palete largi de alte actiuni: stimulent digestiv, antinevralgic, antistres, antispastic respirator.

2. Uleiul de chimen ajuta la eliminarea mucusului si la drenarea vezicii biliare. Nu se recomanda in timpul sarcinii sau la copii, fiind toxic si abortiv. 3. Uleiul esential de coriandru stimuleaza a digestia, este un excelent tonic nervos, euforizant, care ne ajuta sa eliminam starile de oboseala. 4. Uleiul de dafin este de ajutor in stari gripalel, este expectorant, mucolitic, analgezic si de mare ajutor in inflamatiile ganglionare. Reumatismul si inflamatiile articulare (inclusiv poliartrita reumatoida) pot fi tratate cu succes cu ajutorul sau. 5. Uleiul de ghimbir este un puternic stimulent digestiv, antireumatic, antiinflamator. Se recomanda ca tonic sexual si afrodiziac. Este tonic, revigorant, imbunatateste memoria si atentia, reda pofta de viata si curajul de a lua decizii si de a actiona.

6. Uleiul de marar, la fel ca si cel de anason si fenicul, are o actiune estrogenica si se recomanda in caz de insuficienta homonala feminina. 7. Uleiul esential de menta ne racoreste, la propriu si la figurat, eliminand starile de supraincalzire, colicile digestive si biliare, gazele intestinale, scazand tensiunea si eliminand durerile de cap. 8. Uleiul esential de rozmarin este un puternic antiinfectios si stimulent, spectrul sau de actiune fiind diferit, in functie de constituentul chimic predominant: cel bogat in cineol se recomanda ca relaxant muscular, iar cel cu continut crescut de verbenona, ca echilibrant endocrin si nervos. 9. Uleiul esential de turmeric actioneaza in principal asupra cailor biliare, purificand si descongestionand ficatul si ajutand la eliminarea litiazei biliare.

10. Uleiul de cardamom ne aminteste de aromele orientale, el fiind utilizat in principal ca stimulent digestiv, carminativ si afrodiziac. El ne da o stare de buna dispozitie si incredere, conducandu-ne spre emotii pozitive. 11. Uleiurile de cuisoare si scortisoara sunt printre cele mai puternice antiinfectioase care exista. Cu toate acestea, nu pot fi folosite in doze mari, fiind puternic iritante. Ele au capacitatea sa ne indeparteze uneori, instantaneu, durerile abdominale si ne regleaza digestia. Ele ne stimuleaza, ne tonifiaza, am putea spune ca pot uneori sa ne ridice "din morti", cand organismul nostru nu mai poate lupta cu oboseala sau cu boala. 12. Uleiul esential de nucsoara este un foarte bun stimulent digestiv si eliminator al gazelor intestinale. Este eficient in caz de reumatism si dureri musculare, entorse, oboseala.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img