joi, 28 martie, 2024

Cum tratam ochii rosii si conjunctivita

Distribuie:

Publicat:

Ochii rosii sau “injectati” apar atunci cand globul ocular (partea alba a ochiului) devine rosiatic si pare brazdat de firisoare rosii. De fapt, firisoarele respective sunt vase foarte fine de sange care alimenteaza membrana ce acopera globul ocular.

Aceste vase se pot dilata si vor avea un aspect rosiatic. De obicei, acest lucru apare în urma unei infectii bacteriene, a unei reactii alergice sau a unei inflamatii. Mult mai rar, ochii rosii pot fi indiciul unei afectiuni mai grave, de exemplu o presiune crescuta la nivelul ochiului. De cele mai multe ori, însa, principala cauza este conjunctivita.

Conjunctivita înseamna inflamarea tesutului de la suprafata ochiului si poate avea cauze diferite. Daca la baza ei sta infectia cu o bacterie, atunci apare o secretie lipicioasa, care se aduna între gene. Conjunctivita infectioasa este adesea asociata cu raceala sau cu gripa si afecteaza de obicei ambii ochi.

Tratamente pentru conjunctivita

Alte tipuri de conjunctivita pot fi cauzate de alergii de sezon, cum sunt cele la polen sau la diverse animale. Acestea se manifesta de obicei prin înrosirea ochilor. O iritatie la nivelul ochilor, fie ca e fizica sau chimica, poate de asemenea sa aiba acest efect. Daca iritatia este de natura chimica (o substanta care a ajuns din neatentie în ochi) primul lucru care trebuie facut este spalatul cu apa calduta.

Cum evitam conjunctivita?
Majoritatea cazurilor de conjunctivita trec de la sine în cateva zile. Medicul poate prescrie picaturi antibacteriene sau medicamente împotriva alergiilor. Exista, însa, si cateva lucruri pe care le puteti face pentru a împiedica înrosirea ochilor si a tine conjunctivita la distanta: evitati folosirea produselor de make-up pana cand trece roseata, nu purtati lentile de contact pana cand ochiul nu este recuperat, spalati-va des pe maini si încercati sa nu le duceti la ochi, nu împartiti prosopul cu alti membri ai familiei, clatiti ochii cu apa calduta, aplicati comprese caldute, pe pleoape.

Atunci cand conjunctivita este pe fond alergic, este bine sa schimbati frecvent fetele de perna, sa va spalati mai des hainele si sa faceti întotdeauna dus înainte de culcare. Solutiile de ochi, lacrimile artificiale sunt folositoare pentru ca “spala” alergenii din ochi. În plus, puteti pune pe pleoape pliculetele folosite de ceai negru sau verde. Datorita bioflavonoidelor pe care le contin, acestea reduc infectiile si inflamatia.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img