marți, 19 martie, 2024

Cum va fi vremea in intreaga tara in urmatoarele doua saptamani

Distribuie:

Publicat:

Meteorologii estimeaza, pentru urmatoarele doua saptamani, o vreme in general rece in majoritatea regiunilor, desi dupa data de 23 ianuarie valorile termice vor ajunge chiar si la 6 grade pe timpul zilei, in timp ce ninsori slabe vor cadea atat in intervalul 16-18 ianuarie, cat si dupa 25 ianuarie, releva prognoza Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), valabila pentru perioada 16 – 29 ianuarie, publicata luni.

In Banat, prima saptamana a intervalului de prognoza va fi caracterizata de o vreme in general rece, cu precadere in perioada 19-20 ianuarie cand noptile vor deveni local geroase. Astfel, temperaturile maxime vor fi, in medie, cuprinse intre—3 grade si un grad Celsius, iar cele minime intre—10 si—6 grade. Dupa data de 23 ianuarie se estimeaza o crestere usoara si treptata a temperaturilor, acestea urmand a se situa peste mediile climatologice specifice in ultima decada a lunii ianuarie, cu valori diurne de la doua la 6 grade si nocturne de la—6 si zero grade, mediat pe regiune. In primele zile ale intervalului de referinta va ninge, iar probabilitatea de aparitie a precipitatiilor va creste din nou in perioada 25 — 29 ianuarie.

In zona Crisanei, pe parcursul primei saptamani de prognoza, vremea va fi rece, in special dimineata si noaptea, cand in mare parte a regiunii va fi ger. Se vor inregistra, astfel, valori diurne de—3 pana la zero grade si nocturne intre—12 si—8 grade, in medie regionala. Dupa data de 23 ianuarie este estimata o crestere usoara si treptata a temperaturilor pana la valori apropiate de norma climatologic specifica, cu medii ale maximelor intre zero si 5 grade si ale minimelor de la—6 la—1 grad. Probabilitatea de aparitie a precipitatiilor va creste spre sfarsitul intervalului de referinta, dupa 25 ianuarie, pana la acea data fiind posibile doar fulguieli trecatoare.

In Transilvania, in prima saptamana de prognoza, vremea se va mentine rece, in special in cursul noptilor si al diminetilor, cand va fi ger. Se vor inregistra, in medie regionala, valori maxime de la—5 la—2 grade, respectiv minime de la—16 la—10 grade. O crestere treptata a temperaturilor, cu tendinta de apropiere de normele climatologice, este estimata pentru cea de-a doua saptamana, atunci cand maximele vor fi cuprinse intre—2 si doua grade Celsius, iar minimele intre—8 si—4 grade, in medie. Probabilitatea de aparitie a precipitatiilor va creste spre sfarsitul intervalului de referinta, dupa 25 ianuarie, pana la acea data fiind posibile doar fulguieli trecatoare.

In Maramures, pe durata primului interval de prognoza, vremea se va mentine rece, in special in cursul noptilor si al diminetilor, cand va fi ger. In regiune se vor inregistra, in medie regionala, valori maxime intre—5 si—2 grade si minime de la—16 la—10 grade. Ulterior, valorile termice vor inregistra o crestere treptata, cu tendinta de apropiere de normele climatologice, cu pana la maxime intre—2 si doua grade, respectiv minime de la—8 grade la—4 grade, in medie. Precipitatiile isi vor face aparitia spre sfarsitul intervalului de referinta, dupa data de 25 ianuarie.

In regiunea Moldovei, meteorologii semnaleaza ca, in prima saptamana de prognoza, regimul termic va fi caracterizat de valori foarte scazute, chiar sub limita gerului, in cursul noptilor. Astfel, se vor inregistra maxime de—8 grade pana la—4 grade, respectiv minime de la—17 la—10 grade, mediat pe regiune. Dupa data de 22 ianuarie se estimeaza o crestere treptata a temperaturilor, cu tendinta de apropiere de normele climatologice, maximele urmand a se situa intre—1 si 4 grade, iar minimele intre—8 si—2 grade, in medie. In primele zile vor fi ninsori slabe in sudul regiunii, dupa care probabilitatea pentru precipitatii locale la nivelul intregii zone va fi mai mare in perioada 25 — 27 ianuarie.

In Dobrogea, prima saptamana a intervalului de prognoza va fi caracterizata de o vreme in general rece, cu precadere in perioada 19-21 ianuarie cand noptile vor deveni local geroase. Temperaturile maxime vor fi, in medie, cuprinse intre—3 si 0 grade, iar cele minime intre—12 si—6 grade. Dupa data de 23 ianuarie se estimeaza o crestere usoara si treptata a temperaturilor, acestea urmand sa se situeze in jurul mediilor climatologice specifice in ultima decada a lunii ianuarie, cu valori diurne cuprinse intre doua grade si 6 grade, precum si nocturne intre—6 si 0 grade. In primele zile ale intervalului de referinta va ninge moderat cantitativ, iar probabilitatea de aparitie a precipitatiilor va creste, din nou, in perioada 25 — 29 ianuarie.

In Muntenia, prima saptamana a intervalului de prognoza va fi caracterizata de o vreme in general rece, cu precadere in perioada 19 — 20 ianuarie cand noptile vor deveni geroase. Astfel, temperaturile maxime vor fi, in medie, de la—4 grade la—1 grad, iar cele minime de la—14 si—7 grade. Dupa data de 23 ianuarie se estimeaza o crestere usoara si treptata a temperaturilor, acestea urmand a se situa in jurul mediilor climatologic specifice in ultima decada a lunii ianuarie, cu valori diurne cuprinse intre—1 si 4 grade si nocturne intre—8 si—3 grade Celsius, mediat pe regiune. In primele zile ale intervalului de referinta va ninge, in general, moderat cantitativ. Probabilitatea de aparitie a precipitatiilor va creste in perioada 25 — 29 ianuarie.

In Oltenia, vremea rece va persista pe parcursul primei saptamani, cand in timpul noptilor va fi ger, mai intens in 19 si 20 ianuarie. Temperaturile maxime vor ajunge pana la—6 grade, iar cele minime pana la—14 grade Celsius. Dupa 24 ianuarie sunt estimate valori termice in crestere treptata ce se vor apropia de normele climatologice ale ultimei decade din ianuarie, ziua intre—1 si 4 grade, iar noaptea intre—9 si—3 grade. In primele zile ale intervalului de referinta va ninge, in general, moderat cantitativ, iar in intervalul 25 — 29 ianuarie, probabilitatea de aparitie a precipitatiilor va fi mai crescuta.

La munte, pe parcursul primei saptamani de prognoza, vremea va fi rece, geroasa mai ales dimineata si noaptea. In zonele montane se vor inregistra valori diurne ce vor oscila intre—10 si—4 grade, in timp termometrele vor arata, pe timpul noptilor, intre—18 si—10 grade Celsius, in medie. Dupa data de 23 ianuarie este estimata o crestere usoara si treptata a temperaturilor pana la valori apropiate de norma climatologic specifica perioadei, cu medii ale maximelor de la—4 la doua grade Celsius si ale minimelor de la—12 la—6 grade. Ninsori slabe, cu caracter local, vor fi in intervalul 17-18 ianuarie, iar probabilitatea de aparitie a precipitatiilor va creste, din nou, dupa data de 26 ianuarie.

Estimarile publicate de Administratia Nationala de Meteorologie sunt realizate folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durata (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime si minime, mediate pentru fiecare regiune a tarii si adaptate local cu modele statistice si sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicata de aparitie a precipitatiilor.

AGERPRES

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img