vineri, 29 martie, 2024

Cum va muri Soarele si planeta noastra odata cu el

Distribuie:

Publicat:

Stelele au un ciclu de viata la sfarsitul caruia mor. Totusi, desi este tot o stea, Soarele ar putea avea o soarta putin diferita.

Universul cuprinde stele de toate dimensiunile, iar masa acestora conditioneaza felul in care vor muri.

Stelele cu masa mica sunt cele mai comune: reprezinta intre 75% si 80% dintre toate stelele din Univers. Acestea sunt si cele care traiesc cel mai mult. Au o durata de viata cuprinsa undeva intre 150 de miliarde si 100 de trilioane de ani. Astfel, niciuna nu a murit inca, in cele aproape 14 miliarde de la Big Bang.

In Univers, exista extrem de putine stele suficient de masive pentru a putea declansa o supernova. Aceasta este ultima etapa din ciclul vietii unei stele, o explozie extrem de puternica prin care o stea moare. Doar aproximativ 0,1% dintre stelele din Univers sunt destul de mari pentru a declansa o asemenea explozie. In urma acesteia ramane fie o stea neutronica, fie o gaura neagra.

Cum va muri Soarele

Soarele nostru este o stea de marime medie si, atunci cand va muri, va fi ceva fascinant. Se va transforma intr-o nebuloasa, si desi asta ar insemna, implicit, si sfarsitul planetei noastre, tot procesul va fi unul spectaculos.

In momentul in care se va termina rezerva de hidrogen din nucleul Soarelui, reactiile nucleare declansate in exterior il vor transforma intr-o giganta rosie. In aceasta faza, va emana o lumina de 200 de ori mai intensa decat cea actuala. Ca rezultat, planetele Mercur si Venus vor fi inghitite de Soare. In proces, Pamantul ar urma sa fie si el vaporizat.

Ulterior, Soarele se va transforma intr-o pitica alba, cam de dimensiunea planetei Pamant. Aceasta va ramane fierbinte pentru o perioada lunga de timp si ii va lua cam 14 miliarde de ani sa se raceasca la o temperatura doar putin mai calda de zero grade. Va ajunge apoi o pitica neagra.

Totusi, potrivit cercetatorilor, Soarele nici nu a ajuns la jumatatea vietii inca. Astfel, tot acest scenariul nu ar urma sa se intample prea curand.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img