luni, 18 martie, 2024

Cum vom putea evita ingrasarea dupa o perioada de slabire

Distribuie:

Publicat:

În urma unei diete, multe persoane au observat cu consternare ca dupa finalizarea acesteia au revenit treptat la greutatea initiala – un fenomen des întalnit denumit obezitate „recurenta” sau „efectul yo-yo”. Mai grav este ca marea majoritate a persoanelor cu obezitate recurenta nu numai ca revin la greutatea de dinaintea dietei, dar iau tot mai mult în greutate cu fiecare ciclu de dieta. În timpul fiecarui ciclu de slabire-îngrasare (yo-yo), procentul de grasime corporala creste, existand astfel riscul manifestarii sindromului metabolic, inclusiv a declansarii diabetului la persoanele adulte, ficat gras si alte boli asociate cu obezitatea. Cercetatorii de la Institutul de stiinta Weizmann au demonstrat ca la soareci microbii intestinali joaca un rol neasteptat de important în cresterea accelerata în greutate dupa o dieta si ca acest fenomen destul de des întalnit ar putea pe viitor sa fie prevenit sau chiar tratat prin schimbarea compozitiei sau activitatii florei intestinale.

Cercetatorii au descoperit ca dupa un ciclu de îngrasare si slabire toate mecanismele organismului la soareci revenisera complet la niveluri normale – cu exceptia florei intestinale. Timp de aproape sase luni de zile dupa pierderea în greutate, soarecii post-obezi au pastrat o o flora intestinala anormala „obeza”. „Am demonstrat ca la soarecii obezi dupa ce au trecut cu succes de perioada de dieta si au pierdut în greutate, flora intestinala pastreaza ‘memoria’ obezitatii anterioare”, a declarat Elinav. „Aceasta microbiota persistenta a condus la accelerarea procesului de îngrasare, atunci cand soarecii au fost pusi din nou pe o dieta bogata în calorii sau cand au consumat mancare obisnuita în cantitati mari.” Printr-o serie de experimente, oamenii de stiinta au demonstrat ca structura florei intestinale „obeze” constituie un factor major de accelerare a îngrasarii post-dieta. Spre exemplu, cand cercetatorii au diminuat numarul de microbi intestinali prin administrarea de antibiotice, îngrasarea exagerata post-dieta a fost eliminata.

Cum putem dezactiva hormonii care provoaca ingrasare

Într-un alt experiment, prin introducerea de microbi intestinali provenind de la soareci obezi la soarecii crescuti într-un mediu steril (care, prin definitie, nu detin o flora intestinala proprie), îngrasarea lor a fost accelerata, spre deosebire de soarecii crescuti în mediu steril, care au primit un surplus de microbi intestinali de la soareci cu o greutate corporala normala si care nu au fost niciodata obezi. În continuare, oamenii de stiinta au elaborat un algoritm de studiu automat, pe baza a sute si sute de parametri microbiotici personalizati, prin care s-a putut prevedea cu succes si acuratete rata de reîngrasare pentru fiecare soarece în parte, tinand cont de caracteristicile florei intestinale dupa perioada de îngrasare si dieta încununata cu succes.

În plus, din combinarea abordarilor genomice si metabolice, acestia au identificat doua molecule raspunzatoare de impactul florei intestinale asupra cresterii în greutate. Aceste molecule – ce apartin clasei de substante chimice organice denumite flavonoide, obtinute prin consumarea anumitor legume  si fructe – sunt rapid distruse de flora intestinala „post-dieta”, astfel încat nivelurile acestor molecule la soarecii care au urmat o dieta sunt semnificativ mai scazute decat la soarecii fara antecedente de obezitate. Cercetatorii au constatat ca în conditii normale aceste doua flavonoide sustin consumul de energie. Nivelurile scazute ale acestor flavonoide au împiedicat eliberarea de energie derivata din grasimi, avand ca efect acumularea de grasimi suplimentare la soarecii care au urmat o dieta, atunci cand au revenit la o dieta bogata în calorii. 

În faza finala, cercetatorii au folosit aceste rezultate pentru a dezvolta noi tratamente pentru validarea conceptului împotriva obezitatii recurente. În primul rand, acestia au implantat în soarecii care fusesera obezi microbi intestinali proveniti de la soareci care nu au suferit niciodata de obezitate. Astfel, transplantul de microbi intestinali a sters „memoria” obezitatii la acei soareci si atunci cand au fost supusi din nou la un regim bogat în calorii s-a constatat ca „efectul yo-yo” este mult mai redus.

Apoi, oamenii de stiinta au folosit o abordare care s-ar putea adapta cu succes la oameni: au adaugat flavonoide în apa de baut a soarecilor care au urmat o dieta. Acest lucru a adus nivelul flavonoidelor si ulterior consumul de energie înapoi la valorile normale. În consecinta, chiar si prin administrarea ulterioara a unei diete bogate în calorii, soarecii nu au mai înregistrat o îngrasare accelerata. Segal declara: „Aceasta abordare a fost numita interventie post-biotica. Spre deosebire de probiotice, care introduc microorganisme benefice în intestine, noi nu am introdus decat substante afectate de microorganisme, metoda ce s-ar putea dovedi mult mai sigura si mai eficienta.”

Obezitatea recurenta este o „epidemie” de proportii uriase, în cel mai adevarat sens al cuvantului. Obezitatea afecteaza aproximativ jumatate din populatia adulta a lumii, iar persoanele în cauza sunt predispuse unor complicatii care pot duce la pierderea vietii, cum ar fi: diabetul la adulti si bolile cardiace. Astfel, daca se va constata ca aceste rezultate se aplica si oamenilor, aceasta descoperire ar conduce la limitarea drastica a numarului de persoane obeze si implicit si la reducerea afectiunilor produse de obezitate.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img