miercuri, 24 aprilie, 2024

Cum vor fi alertati romanii prin noul sistem de avertizare a populatiei in situatii de criza

Distribuie:

Publicat:

Presedintele ANCOM a declara ca romanii vor avea o noua aplicatie, prin care vor fi alertati in situatii de criza cum a fost cazul furtunii care a maturat Vestul tarii.

Premierul Mihai Tudose a cerut astazi implementarea in cel mai scurt timp a unui sistem integrat de alertare a populatiei in situatii de risc major, prin mesaj de urgenta transmis pe telefonul mobil. ”Sistem Alert” va fi dezvoltat si implementat de ANCOM, IGSU, STS in colaborare cu operatorii de telefonie.

olutiile tehnice vor fi stabilite in cadrul unui grup de lucru constituit din reprezentanti si experti ai entitatilor mentionate, care va avea prima intalnire astazi, 18 septembrie, ora 15.00.

”Sistem Alert” va functiona prin transmiterea unor mesaje de alerta specifice transmise abonatilor pe telefonul mobil, nu doar printr-un simplu SMS, dupa modelul celor deja existente si functionale in alte state europene. Alertele vor fi emise in functie de situatiile de urgenta aparute la nivel regional – fenomene meteo extreme, incendii majore, risc de explozii, alte calamitati si situatii de risc.

In paralel cu implementarea sistemului de alerta va fi demarata o campanie de informare publica si pregatire a populatiei pentru utilizarea acestui sistem.

Adrian Dita, presedintele ANCOM, a declarat ca discutiile privind acest sistem de alerta se poarta de mai mult timp, iar furtuna de duminica a fost un imbold.

“Sistem Alert este o solutie care va fi pusa in practica in cel mai scurt timp posibil. Sistemul va fi conectat cu platforme similare ale operatorilor si in functie de situatie vor fi alertati cei din zonele vizate. Tot procesul se va derula intr-un minut. Informatiile vor ajunge de la ISU – prin platforma la populatie”, a declarat Dita.

sursa: Realitatea TV

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img