vineri, 19 aprilie, 2024

Cutremur inregistrat pe Planeta Marte. Descoperirea facuta de NASA, in premiera – VIDEO

Distribuie:

Publicat:

Sonda spatiala InSight, apartinand NASA, a detectat si a masurat ceea ce oamenii de stiinta cred a fost un seism produs pe Marte (″marsquake″⁣).

Aceasta este pentru prima data cand o posibila miscare seismica a fost inregistrata pe o alta planeta decat Terra, au anuntat marti specialistii de la Jet Propulsion Laboratory (JPL) din California, potrivit Reuters.

Descoperirea are loc la aproape cinci luni dupa ce InSight, primul vehicul spatial conceput special pentru a studia activitatea din adancurile acestei planete, a ajuns pe scoarta “Planetei Rosii” in cadrul unei misiuni seismologice ce va avea o durata de doi ani.

Zgomotul de slaba intensitate, caracterizat de cercetatorii din cadrul JPL drept un posibil cutremur produs pe Marte, echivalentul aproximativ al unui seism de pe Terra cu magnitudinea 2,5, a fost inregistrat pe 6 aprilie, cea de-a 128-a zi martiana – zilele pe Marte sunt cunoscute si sub denumirea de ″sol″⁣ – de cand InSight se afla pe “Planeta Rosie”.

Semnalul a fost detectat de seismometrul francez aflat la bordul sondei, un instrument suficient de sensibil pentru a masura o unda seismica cu raza cat jumatate din cea a unui atom de hidrogen.

“Am inregistrat zgomote de fundal si pana acum, dar acest prim eveniment inaugureaza oficial un nou domeniu de cercetare: seismologia martiana”, a precizat Bruce Banerdt, cercetator principal in cadrul echipei InSight.

Oamenii de stiinta examineaza in continuare informatiile colectate pentru a determina cu exactitate cauza precisa a semnalului, insa miscarea pare sa provina din interiorul planetei, nefiind un efect al unor forte de la suprafata, cum ar fi vantul.

″Nivelul de frecventa inalta si cu spectru larg este foarte similar cu ceea ce se intampla in cazul producerii unei fisuri. Asa ca suntem foarte increzatori ca acesta este un ‘marsquake’”, a precizat, intr-un e-mail, Philippe Lognonné, profesor de geofizica si stiinte planetare la Universitatea Paris Diderot din Franta si cercetator principal in echipa care a produs seismometrul folosit in misiunea InSight.

Cu toate acestea, un seism atat de slab produs in California de Sud s-ar pierde si ar trece neobservat printre zecile de miscari seismice care au loc in fiecare zi.

“Presupunerea noastra intemeiata este ca acest eveniment de mica amploare s-a produs la o distanta relativ mica, posibil la 50-100 de kilometri departare” de sonda, a precizat Bruce Banerdt pentru Reuters telefonic.

Un seism mai indepartat ar furniza mai multe informatii despre interiorul planetei Marte intrucat undele seismice ″ar patrunde mai adanc in interiorul planetei inainte de a reveni la seismometru″⁣, a mai spus acesta.

Intensitatea si durata cutremurelor pe Marte se incadreaza in profilul miilor de seisme detectate pe suprafata Lunii (″moonquake″⁣) in intervalul 1969-1977 de seismometrele instalate pe satelitul natural al Terrei in cadrul misiunilor Apollo ale NASA, a precizat Lori Glaze, directoarea departamentului de stiinte planetare de la sediul central al NASA din Washington.

Suprafata lunara si cea martiana sunt extrem de linistite in comparatie cu Terra, care experimenteaza un zgomot seismic constant de nivel scazut produs de oceane si fenomene meteo, precum si seisme care au loc de-a lungul faliilor subterane, create de miscarea placilor tectonice din scoarta terestra.

Pe Luna si Marte nu exista placi tectonice, activitatea seismica produsa pe cele doua corpuri ceresti fiind determinata de un proces de racire si contractie, care provoaca acumularea de energie pana cand aceasta devine suficient de puternica incat sa fisureze scoarta.

Alte trei aparente semnale seismice au fost detectate de sonda InSight pe 14 martie, 10 aprilie si 11 aprilie, dar fiind mai mici si cu o origine mai neclara, cercetatorii nu au putut sustine cu siguranta ca acestea au fost cu adevarat ″marsquakes″⁣.

Philippe Lognonné a pus ca se asteapta ca sonda InSight sa detecteze la un moment dat sesime de 50 pana la 100 de ori mai intense decat cel din 6 aprilie.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img