marți, 19 martie, 2024

Daca folosesti acest gen de tigaie, te-ai expus fara sa stii unui mare pericol

Distribuie:

Publicat:

Gatiti cu placere? Atunci tineti cont si de vasele pe care le cumparati!

Folositi cu masura obiecte de aluminiu, cupru sau captusite cu teflon de slaba calitate.

Aflati imediat care sunt cele mai sanatoase optiuni!

Vasele din aluminiu conduc uniform caldura si sunt preferate de multi producatori industriali. Dar aluminiul poate ajunge in compozitia mancarurilor preparate termic si se poate depune in special in structurile nervoase. Exista studii care indica faptul ca aluminiul poate contribui la aparitia bolii Alzheimer.

Aluminiul este inclus pe lista celor mai nocive 200 de substante toxice, realizata de Departamentul de sanatate al SUA (U.S. Department of Health and Human Services). Pe piata, exista vase de gatit din aluminiu acoperite cu teflon sau ceramica. Acestea nu permit aluminiului sa intre in contact cu mancarea decat in cazul unei deteriorari (zgarieturi). Asadar, odata invelisul deteriorat, nu mai folositi vasul.

In privinta teflonului exista deja controverse pe piata. Au aparut studii care fac legatura intre teflon si diverse tipuri de cancer. Motivul este prezenta acidului perfluorooctanoic sau PFOA, dar si a cadmiului si plumbului. Agentia de Protectie a Mediului din SUA a introdus deja pe lista substantelor periculoase PFOA si a cerut companiilor sa inlocuiasca PFOA cu alte materiale. Si aceasta pana in 2015.

Vasele din cupru sunt, de asemenea, de evitat. Cuprul este necesar in alimentatia umana, iar limita maxima este de 10 miligrame zilnic. Dar o cantitate mare de cupru poate iesi din vasul de gatit sub influenta caldurii. Se stie ca alimentele cu aciditate ridicata favorizeaza absorbtia cuprului. Asadar, exista riscul intoxicarii.

Topul celor mai bune vase de gatit

Lut

Vasele din lut au fost inventate acum mii de ani. Sunt in continuare cele mai bune. Nu au reactivitate in contact cu alimentele si emit o caldura eficienta pentru gatit. Rezista la temperaturi mari si nu doar la cuptor. Exista vase groase care se preteaza inclusiv la foc deschis. Vasul se incalzeste usor si nu reprezinta nici un pericol pentru alimentele gatite.

Piatra

Dupa descoperirea focului, oamenii nu gateau, culmea, la foc deschis, ci pe pietre incalzite, deci prin coacere. Erau destepti? Erau pentru ca flacara directa in combinatie cu proteinele animale sau cu grasimea dezvolta compusi cancerigeni. Daca insa coaceti carne si legume pe piatra incalzita, atunci procesul de gatire este bland. Iar piatra, un element din natura, nu elimina compusi periculosi prin incalzire. Pietrele de gatit se gasesc in magazinele de electrocasnice si sunt incalzite pe un sistem electric.
 
Sticla

Si sticla a fost inventata timpuriu si se considera pana acum cel mai bun material pentru stocarea alimentelor. De asemenea, sticla este extrem de buna pentru gatitul la cuptor. Sticla de yena este un material inert, ceea ce inseamna ca nu va interactiona cu alimentele, nici chiar cu cele acide.

Ceramica

Este, de asemenea, un material potrivit atat pentru tigai, cat si pentru vase mari destinate prepararii la cuptor. Folositi cu incredere vasele integrale din ceramica, dar si pe cele captusite cu ceramica in strat gros. Atentie, cand se deterioreaza trebuie aruncate!

Inox (metal inoxidabil)

Inoxul este stabil la temperaturi ridicate si nu elibereaza substante nocive in alimente. Cand cumparati un vas din inox, aveti grija sa nu aiba in interior elemente care sustin coada vasului si care, de obicei, sunt confectionate din aluminiu.

Email

Si in cazul vaselor din email, un material sanatos, trebuie sa fiti atenti ca sa nu fie deteriorate. Chiar si la o mica zgarietura, trebuie aruncate. Emailul este antibacterian, complet inert (daca este intact), indiferent de temperatura la care se gateste, nu retine resturi alimentare sau mirosuri.

Wok

Este imprumutat din bucataria asiatica. Iata ce spune profesorul Gheorghe Mencinicopschi despre el:

“Acest vas a castigat tot mai multi adepti deoarece forma sa permite amestecarea uniforma a carnii, a pestelui, a legumelor. In acelasi timp, reduce la minimum cantitatea de ulei folosita. Alimentele necesita, de asemenea, un timp redus de preparare si astfel isi mentin proprietatile nutritive”.

Daca va cumparati wok fabricat pe o baza de aluminiu, aveti grija sa nu zgariati teflonul, astfel incat alimentele sa intre in contact cu aluminiul incalzit.

Atentie la microunde!

Indiferent de vasul in care ati gatit, nu incalziti mancarea la microunde.

“Microundele incalzesc rapid mancarea, dar, in acelasi timp, altereaza glucidele, lipidele, proteinele, vitaminele si enzimele, iar radiatiile emanate cresc si de 10-12 ori cantitatea de bisfenol A dintr-un recipient de plastic”, spune prof. dr. Gh. Mencinicopschi.

Nu gatiti nici in staniol, este o alta recomandare. Ionii de aluminiu pot ajunge in alimente si, odata ingerati, au un efect toxic, in special asupra creierului. In top se afla afectiunile neurovegetative (Alzheimer, Parkinson), anemie, afectiuni pulmonare. In plus, impiedica absorbtia calciului, crescand astfel riscul de osteoporoza sau alte boli ale oaselor”, atrage atentia prof. dr. Gh. Mencinicopschi.

Si nu pastrati nici un produs alimentar in recipiente de plastic, ci doar din sticla, din ceramica sau din inox. Contaminarea cu produsii din plastic se face daca alimentele sunt incalzite la microunde, prin contactul cu un lichid foarte cald sau cu mancare acida (mancaruri grase, branzeturi, lactate, dulciuri). De fiecare data cand cumparati caserole de plastic, verificati codul de reciclare de pe ambalaj. Daca observati cifra 3 sau 7, atunci acea caserola sigur nu trebuie sa ajunga in frigider.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img