vineri, 29 martie, 2024

Dan Condrea a TRUCAT sistemul de achizitii publice in cardasie cu spitalele

Distribuie:

Publicat:

Scandalul Hexi Pharma este abia la inceput, dezvaluirile recente demonstrand cat de departe pot merge unele persoane pentru a se imbogati din bani publici. Potrivit unor dezvaluiri recente facute de jurnalistul Catalin Tolontan, achizitiile de dezinfectanti diluati fiind duble fata de cifrele raportate de autoritati. In complicitate cu spitalele, Condrea a folosit 86 de coduri diferite in SEAP, astfel ca, in loc de 123 de milioane de lei, spitalele au cumparat in cinci ani dezinfectanti de 225 de milioane de lei. In acest mod Condrea a reusit sa trucheze sistemul de achizitii publice.

In cardasie cu managerii din spitale, Dan Condrea, prin intermediul Hexi Pharma si Hexi Farma, a vindut Thor, Suprasept si alti dezinfectanti diluati pe SEAP drept “Produse de machiaj”, “Aldehida”, “Enzime” si “Antihemoragice”. Este vorba de 86 de coduri folosite pentru aceleasi contracte si aceleasi produse. Nici macar Parchetul n-a stabilit corect prejudiciul intrucat anchetatorii nu au stiut corect numarul si valoarea contractelor. Nu numai Hexi a beneficiat de ignoranta autoritatilor. Statistica pe 2015 a Ministerului Sanatatii, alcatuita pe un singur cod CPV, prezinta firma Al Carina cu întelegeri de 10 milioane de lei. Al Carina a semnat în 2015 contracte de 39 de milioane de lei. GB Indco, distribuitorul Anios, apare în raportul SEAP cu 17 milioane de lei. De fapt, are 36 de milioane de lei!

Conform cifrelor SEAP, Hexi Pharma ar fi castigat, in intervalul 2011 – 2015, 2.900 de contracte. In realitate, compania lui Dan Condrea a castigat 9.000 de contracte. Multe firme de dezinfectanti au folosit si folosesc aceeasi metoda de pacalire a sistemului, insa Dan Condrea a fost unic. In materie de dezinfectanti, Hexi este campioana trucarii intregului proces prin folosirea a 86 de coduri diferite. Hexi isi incadreaza produsele la Dezinfectanti, la Aerosoli, Fungicide, Agenti organici tensioactivi, Produse de curatat pentru podele, Produse de machiaj, Produse de sterilizare a aerului.

“Bineinteles ca nu doar producatorii de dezinfectanti, ci si alti producatori medicali, dar si multi altii, din toate domeniile, folosesc acelasi truc. Sunteti pe cale sa aduceti in spatiul public o discutie care va arata coruptia din achizitiile publice din Romania. Sa va mai dam un exemplu. La un moment dat, am facut un raport pentru indicatoare rutiere. Ele au un anumit cod CPV. Introducind codul, din SEAP rezulta ca doar 16 judete din Romania au facut achizitii de semne rutiere. Restul nu au indicatoare pe strazi? Ba au, numai ca au folosit coduri aiurea. Mobilier stradal, de pilda. Un CPV la deruta. Achizitiile pe baza codurilor diferite CPV se face pentru ca tu, ca spital, sa poti sa te joci cu pragurile financiare si sa nu faci licitatii. E legal? Aparent, da. De fapt, bineinteles ca nu e legal.”, spun sursele jurnalistului Catalin Tolontan. Un biocid precum Thor, diluat de trei ori, ajunge sa fie incadrat la produse chimice anorganice de baza, aerosol, dezinfectanti, produse de sterilizare a aerului, agenti organici tensioactivi. Dintre cele 86 de coduri folosite de Hexi, 52 nu sunt specifice pietei de dezinfectanti si nu sunt folosite de ceilalti competitori, arata tolo.ro.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img