joi, 28 martie, 2024

Dana Girbovan vorbeste despre arhiva SIPA: ‘S-au impiedicat tot ministrii justitiei, au esuat, fapt care naste, din nou, alte intrebari’

Distribuie:

Publicat:

Judecătoarea Dana Gîrbovan a declarat, joi, la „Marius Tucă Show” că una dintre problemele cu care se confruntă sistemul justițiar este arhiva SIPA, de care „s-au împiedicat toți miniștrii justiției”, fără să se fi găsit o rezolvare.

Dana Gîrbovan, judecătoarea de la Curtea de Apel Cluj, propusă în funcția de ministru al Justiției, dar refuzată de președintele Klaus Iohannis, a declarat, joi, la „Marius Tucă Show”, că una dintre problemele mari cu care se confruntă justiția este arhiva SIPA.

„Arhiva SIPA este o problemă de care s-au împiedicat toți miniștrii justiției. Toți miniștrii care s-au perindat la cârma Ministerului Justiției au eșuat în rezolvarea acestei probleme, fapt care naște, din nou, alte întrebări”, a spus Gîrbovan.

Unul dintre cele 12 puncte ale Danei Gîrbovan „pentru eficiența justiției și întărirea independenței acesteia viza chiar arhiva SIPA.

„În 2017 a fost adoptată Hotărârea de Guvern nr. 410/9 iunie 2017, având ca obiect ”unele măsuri referitoare la arhiva fostei Direcții Generale de Protecție și Anticorupție”. Prin această hotărâre, Guvernul a decis constituirea unei Comisii care va inventaria, declasifica sau, acolo unde va fi cazul, va trece la un alt nivel de clasificare sau de secretizare documentele din arhiva DGPA, după care le va preda instituțiilor cu competențe în domeniu. Hotărârea de Guvern instituia și obligația întocmirii de către comisie a unor rapoarte semestriale de activitate, a căror sinteză trebuia publicată pe pagina de internet a MJ. De la data adoptării acestei hotărâri au trecut mai bine de doi ani, fără ca vreun raport sau informație privind arhiva SIPA să fie făcută publică. Trebuie verificate și făcute publice stadiul procedurilor și, în funcție de concluziile verificărilor, găsite soluții la problema spinoasă a arhivei, soluții ce trebuie discutate și stabilite în comun cu CSM”, scria Dana Gîrbovan pe Facebook.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img