vineri, 26 aprilie, 2024

Daniel Buda: Milioane de euro pierdute de fermierii din Romania! Din păcate, aceștia sunt victime sigure ale incompetenței Guvernului PSD-ALDE!

Distribuie:

Publicat:

Europarlamentarul clujean Daniel Buda crede că România este singura țară din UE care nu va beneficia de milioanele sau zecile de milioane de Euro din rezerva de criză pusă la dispoziție de Comisia Europeană pentru agricultorii din UE. Potrivit acestuia, actualul Guvern electrocutează din nou agricultura românească iar pentru acest lucru trebuie să dea socoteală. Comisia Europeană a publicat în 27 noiembrie Regulamentul  de punere în aplicare a rambursării creditelor reportate din exercițiul financiar 2017 prin care se vor aloca 433 de milioane de euro către agricultori din statele UE. Suma provine din fondurile neutilizate din rezerva pentru criza agricolă pentru exercițiul financiar 2017, care este finanțată prin deducerea plăților directe pentru agricultori și poate fi restituită de statele membre începând chiar din această lună.

”În regulament apar toate statele cu excepția a două: ROMÂNIA și Croația, dar fermierii croați sunt scutiți de deducerile din ultimul exercițiu financiar, deoarece plățile directe nu au fost încă integrate în țara care a aderat la UE în 2013. Astfel că, articolul 5 al regulamentului prevede că România nu va benefia de rambursările financiare către fermieri în valoare de milioane de euro din cauză că “declarația de cheltuieli detaliată nu ține seama întru totul de pragul de 2000 de Euro care se aplică disciplinei financiare în conformitate cu articolul 8, alin. (1), din Regulamentul UE Nr. 1307/2013. Așadar, în scopul bunei gestiuni financiare, nu ar trebui să se pună la dispoziție României nicio sumă pentru rambursarea în această etapă”.

Miniștrii Guvernului Tudose, de la preluarea mandatelor, se plimbă pe la târguri si iarmarocuri ori conferințe despre fonduri europene pe care oricum nu le înțeleg, dar nu sunt în stare să depună o simplă cerere la Comisie pentru ca și fermierii români să beneficieze de rambursări, la fel cum beneficiază toți ceilalți fermieri, fie că vorbim de bulgari, polonezi, maghiari, spanioli, germani sau francezi.

Degeaba ne batem zilnic în Parlamentul European sau cu Comisia Europeană, și doar Dumnezeu știe cum facem asta astfel încât să aducem fie doar și câțiva cenți în plus pentru fermierii români pentru a deveni la fel de competitivi ca fermierii din Vest, dacă autoritățile naționale nu sunt în stare să depună o simplă cerere pentru a lua măcar fondurile existente.

Guvernul PSD-ALDE înțelege să persiste în incompetență, prostie și ignoranță astfel încât, după călcarea în picioare a celor de la  APIA, după tăierea fondurilor pentru cadastrare, iată că prin însumarea calităților de mai  sus nu doar că sfidează fermierii însă generează prejudicii și pierderi financiare extrem de mari pentru capitalizarea fermierilor din țara noastră. Practic acest Guvern PSD-ALDE sabotează România și o izolează din toate punctele de vedere de toate facilitățile pe care orice stat membru al UE ar putea în mod normal să beneficieze.

Domnilor guvernanți, oare când veți înceta să mai aruncați la gunoi toate eforturile depuse la capitolul fonduri europene de oamenii de bună credință?! Încetați să mai dați cu piciorul oricărui Euro pus la dispoziție de Comisia Europeană pentru dezvoltarea României și a sectorului agricol. Încetați să mai fiți politicieni mărunți și neînsemnați într-o Românie care are nevoie ca de aer de fonduri europene pentru a se dezvolta într-o Europă performantă și competitivă! Oricum, sunteți jalnici și de plâns!”, arată europarlamentarul clujean.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img