vineri, 19 aprilie, 2024

Daunele produse copiilor nenascuti de poluarea atmosferica ar putea constitui o catastrofa medicala globala

Distribuie:

Publicat:

Un nou studiu britanic stabileste existenta unei legaturi intre noxele din atmosfera si nasterea unor copii cu greutate mica, care sunt susceptibili sa sufere de afectiuni pe toata durata vietii lor, ceea ce provoaca temeri ca milioane de copii din lumea intreaga ar putea fi afectati. Poluarea atmosferica creste semnificativ riscul nasterii unor copii cu greutate mica, ceea ce duce la instalarea unor afectiuni de care pot suferi toata viata, conform unui nou studiu de proportii. Cercetarile au fost realizate la Londra, dar constatarile acestora vizeaza multe milioane de femei din orase mari din lumea intreaga, cu niveluri mult mai grave de poluare, si reprezinta „ceva ce se apropie de o catastrofa in domeniul sanatatii publice”, au spus medicii care au luat parte la studiu.

La nivel global, doua miliarde de copii – adica 90% din numarul total al micutilor – sunt expusi la o poluare aeriana peste nivelul prevazut de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS). Un studiu UNICEF publicat tot miercuri constata ca 17 milioane de copii sufera din cauza aerului care este de sase ori mai toxic decat prevede OMS. Studiul a analizat toate nasterile de copii vii din Londra, pe o perioada de patru ani – in total peste 540.000 – si a stabilit legatura care exista intre poluarea atmosferica suportata de mama si greutatea mica la nastere a copilului, definita ca fiind sub 2,5 kg. Oamenii de stiinta au constatat o crestere cu 15% a riscului unei greutati mici la nastere pentru fiecare 5 micrograme suplimentare de particule fine poluante per metru cub.

Noul studiu arata ca impactul pe care il are poluarea atmosferica asupra copiilor din Londra este semnificativ, dar afecteaza un numar relativ mic de micuti – doar aproximativ 2,5% din toti copiii nascuti la termen vin pe lume cu o greutate mica. Dar multe mari orase din lume, precum Delhi din India, sufera de niveluri mult mai mari de toxicitate atmosferica, ceea ce starneste temeri privind impactul urias asupra copiilor nenascuti.

„Desi noile rezultate din Regatul Unit sunt preocupante, perspectiva planetara dezvaluie un peisaj care se apropie de o catastrofa a sanatatii publice”, spun Sarah Stock si Tom Clemens de la Universitatea Edinburgh, in editorialul publicat de BMJ. Stock a spus pentru The Guardian ca poluarea atmosferica provoaca deja milioane de decese premature anual in randul adultilor si copiilor: „Si aceasta fara a lua in calcul decesele in utero sau cele care rezulta din expunerea in timpul sarcinii, deoarece pur si simplu nu avem inca date despre aceste cazuri.”

Directorul executiv al UNICEF, Anthony Lake, a spus: „Nu numai ca agentii poluatori dauneaza procesului de dezvoltare a plamanilor la copiii nenascuti – dar le pot afecta permanent creierul aflat in proces de dezvoltare – si astfel viitorul. Nicio societate nu-si poate permite sa ignore poluarea atmosferica.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img