vineri, 26 aprilie, 2024

De ce apare astmul bronsic

Distribuie:

Publicat:

Principalii factori de­­clansatori ai astmului bron­­sic sunt: conditiile agresive de clima (frig, cea­ta, vant, aerul rece de iarna), patrunderea in pla­mani a unor agenti alergici (pra­ful de casa, mu­cegaiuri, fulgi, pene, puf, matreata si parul ani­male­lor, insecte, fibre de bumbac si lana, pul­beri, detergenti), precum si infectiile cronice, ca urmare a patrunderii in caile respiratorii superioare (sinu­suri nazale) si in plamani, a unor bacterii si viru­suri care intretin inflamatiile bronsice.

In ultimul timp s-a stabilit ca cei mai periculosi declansatori ai astmului sunt acarienii, rude mi­croscopice ale paianjenilor, care se gasesc in pra­ful din casa si se hranesc cu resturile minuscule de epiderma umana. Asemenea acarieni exista, in nu­mar de milioane, chiar si in cele mai curate lo­cuinte, fiind localizati in covoare, saltele, perne si pilote.

Nu sunt de neglijat gazele de esapament, po­luarea aerului, fumul industrial, pesticidele, deter­gentii, parfumurile, substantele chimice, consumul unor fructe nespalate, peste conservat si oua in­vechite, precum si unele medicamente de sinteza chimica (ibuprofen, aspirina), inclusiv penicili­nele, care pot duce la un atac astmatic violent. Un loc de frunte il ocupa fumul de tigara,daunator la orice varsta, mai ales la copii si la femei gravide, intrucat creste riscul aparitiei wheezing-ului (suie­ratul respirator), potrivit formula-as.ro.

La acesti factori declansatori se mai adauga eforturile fizice prea mari la alergari in spatiul li­ber, ascensiuni si sporturi de performanta, stresul, traume psihice, certuri, emotii puternice, oboseala. Un rol important il au si unele afectiuni, ca polipii, rinita alergica, sinuzita, amigdalita, bronsitele, tuberculoza, deviatia de sept, infectiile dentare si parazitii intestinali. Se vor lua in consideratie si factorii ereditari, stiind ca persoanele care au rude bolnave de astm sunt mai predispuse la im­bol­navire. Exista unele profesii care pot favoriza aparitia astmului bronsic: lucratori in industria de deter­genti, in fabrici de mase plastice, ingrijitori de ani­male, veterinari, tamplari, brutari, profesori, per­so­­nal medical. (A.M.)

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img