marți, 19 martie, 2024

De ce are nevoie creierul de grasimi animale

Distribuie:

Publicat:

Desi ne-am obisnuit sa consideram grasimile ca fiind un lucru negativ atat in ceea ce priveste dieta, cat si legat de forma corpului, se pare ca nu este o analiza corecta. Grasimile nu sunt utile numai pentru energie si pentru a furniza caldura organelor, ci asigura si absorbtia nutrientilor, functionarea sistemului imunitar si alte procese esentiale in organism. Majoritatea persoanelor sunt convinse ca se poate face diferenta intre grasimi animale si vegetale prin continutul de grasimi saturate, dar realitatea este foarte diferita.

Iata ce trebuie sa stii despre grasimi:
– toate alimentele provenite din surse vegetale sau animale contin un mix de grasimi saturate si nesaturate;
– unele alimente din surse vegetale au o proportie mai ridicata de grasimi saturate decat alimentele din surse animale. De exemplu, uleiul de cocos contine 90% grasimi saturate, mai mult decat dublul de grasimi saturate din carnea de vita;
– grasimea preponderenta din carnea de porc este un acid gras mononesaturat (MUFA) numit acid oleic, acelasi tip de grasime care se regaseste in uleiul de masline.
Mult timp s-au emis avertismente pentru evitarea grasimilor saturate, in special a celor provenite din surse animale, recomandandu-se consumul grasimilor din plante, nuci, seminte sau masline pentru ca se considera ca grasimile vegetale contin acizi grasi polinesaturati (PUFA) pe care corpul nu-i poate produce:
– Omega-3, numit acid alfa-linolenic (ALA);
– Omega-6, numit acid linoleic (LA).

Ceea ce nu se mentioneaza este insa faptul ca ALA si LA se regasesc intr-o varietate de alimente, atat vegetale, cat si animale.
 
Dincolo de aceste considerente, se pare ca nu toate grasimile sunt percepute identic de organism. Corpul uman nu va cauta grasimile ALA si LA, care sunt considerate „parinti” Omega, folosite pentru a crea substantele de care avem de fapt nevoie: EPA, DHA si ARA, care nu se regasesc in niciun aliment de origine vegetala. EPA este un tip de Omega-3 cu proprietati antiinflamatoare si de vindecare. ARA (acidul arahidonic) este un tip de Omega-6 adesea blamat pentru ca favorizeaza inflamatiile, dar indeplineste si alte functii, printre care accelerarea vindecarii.

Creierul uman are un procent ridicat de grasimi. Aproximativ doua treimi din creierul uman sunt reprezentate de grasimi, iar 20% din aceste grasimi sunt de tip DHA. Este vorba despre o molecula cu o vechime indelungata, care a ramas neschimbata timp de peste 500 de milioane de ani. De ce este acest tip de grasime imposibil de inlocuit? DHA participa la crearea mielinei, materia alba care mentine integritatea barierei sange-creier, prevenind afectarea creierului si mentinand integritatea circuitelor cerebrale. DHA este o grasime esentiala pentru dezvoltarea cortexului uman, partea creierului responsabila pentru gandirea complexa si formarea conexiunilor care sustin atentia, luarea deciziilor si rezolvarea problemelor.
 
Pentru cei care aleg meniurile vegane sau vegetariene este important de remarcat ca aceste optiuni nu furnizeaza deloc DHA. Acizii grasi de tip Omega-3 regasiti in semintele de in, nuci si semintele de chia sunt ALA. 

Este dificil pentru organismul uman sa realizezeze conversia din ALA in DHA, sugerandu-se ca rata de conversie este de aproximativ 10%. De asemenea, exista studii care arata o conversie de 0%. Potrivit specialistilor, DHA, nu ALA, ar trebui sa fie considerat in mod oficial tipul de Omega-3 necesar pentru organism. Astfel, cu cat se consuma mai putine grasimi animale, cu atat proportia de DHA de la nivelul creierului scade. DHA este cu 31% mai redusa in cazul vegetarienilor si cu 59% mai redusa pentru vegani.
 
Ar trebui sa incluzi grasimi animale in meniul tau daca este posibil, in special peste gras. De asemenea, ocoleste uleiurile vegetale rafinate care se regasesc in semipreparate pentru ca vor avea un continut excesiv de LA, exacerband inflamatiile. Alege numai uleiul de masline, avocado sau cocos pentru salate. In cazul in care decizi sa urmezi o dieta vegana sau vegetariana ar trebui sa discuti cu un specialist pentru a suplimenta grasimile esentiale pentru creier. sursa: eva.ro

D.F.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img