marți, 23 aprilie, 2024

De ce avem culori ale pielii diferite, desi ne tragem toti din maimute

Distribuie:

Publicat:

Exista multe preconceptii legate de culoarea pielii, dar cei mai multi dintre noi nu stim care e, de fapt, motivul pentru care un argentinian, de exemplu, are pielea mai inchisa la culoare decat un rus.

Cea mai simpla explicatie pentru care nuanta pielii oamenilor difera de la o zona la alta o reprezinta localizarea geografica a acestora. Astfel, populatiile cu pielea cea mai inchisa la culoare vor fi mereu in zonele mai apropiate de ecuator, in timp ce populatiile cu cea mai deschisa la culoare piele vor fi asezate in apropierea polilor. Pe scurt, un ten inchis este avantajos in locurile insorite, iar tenul deschis in locurile cu mai putin soare. Insa cum s-a intamplat acest lucru?

Culoarea pielii este influentata de doua lucruri esentiale: acidul folic, cu rol important in producerea de globule rosii si vitamina D, importanta pentru sanatatea oaselor. La randul lor, acestea sunt influentate de razele ultraviolete, care distrug acidul folic si stimuleaza producerea vitaminei D, dupa ce pielea este expusa la aceste raze.

Deci este nevoie de un echilibru: oamenii trebuie sa protejeze acidul folic, pentru a nu fi distrus de razele soarelui, dar sa absoarba indeajuns de multe raze UV pentru a putea produce vitamina D. Astfel, au nevoie de o doza medie de soare, care satisface ambele cerinte ale corpului. In timp ce intensitatea razelor UV este dictata de geografie, cantitatea care patrunde in piele depinde de nivelul de pigmentare al pielii.

Acum sapte milioane de ani, culoarea pielii stramosilor nostri nu era vizibila, avand in vedere ca, in etapele initiale ale evolutiei, pielea acestora era acoperita de par. Se presupune, totusi, ca aveau o piele deschisa la culoare, asemanatoare cu cea a primatelor, care au astazi, sub blana, o piele palida. Pe masura ce stramosii nostri au scapat de par, pielea a devenit o problema, din cauza expunerii acesteia la razele UV, mai ales in zonele de langa ecuator. Din moment ce expunerea la soare puternic avea efecte daunatoare pentru corp, solutia a fost ca pielea sa devina permanent inchisa la culoare, pentru a se proteja de intensitatea razelor UV.

Cand o anumita cantitate de raze ultraviolete patrunde in piele, acestea ajuta corpul uman sa foloseasca vitamina D pentru a absorbi calciul necesar pentru niste oase puternice. Acest echilibru explica de ce in cazul oamenilor din zonele geografice mai reci si cu mai putina lumina de la soare, a intervenit selectia naturala, care a dat pielii nivelul ideal de pigment pentru a putea face fata razelor UV din mediul in care traiesc.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img