joi, 18 aprilie, 2024

De ce avem nevoie de proteine

Distribuie:

Publicat:

De ce avem nevoie de proteine? Proteinele sunt elemente nutritive care trebuie sa fie incluse zilnic in alimentatie, alaturi de carbohidrati, grasimi si cruditati, pentru o nutritie echilibrata. Proteinele sunt necesare dezvoltarii sanatoase a organismului, intrand in componenta tesutului muscular, a celulelor si organelor, fiind principala sursa de energie. De ce avem nevoie de proteine? Pentru ca fara ele nu putem trai!

De asemenea, proteinele intra in alcatuirea hipofizei si a pancreasului, sunt folosite in sinteza enzimelor si anticorpilor, dar si in transportul vitaminelor si mineralelor in sange. Practic, proteinele nu pot fi absorbite in sange imediat ce au fost ingerate dar, cu ajutorul acizilor si enzimelor digestive sunt transformate in amionoacizi simpli, care pot fi absorbiti in sange.

De natura animala:  carnea de vita si de pui fara piele sau curcan (ai grija ca bucata de carne aleasa sa nu fie mai mare de o palma), pestele, lapte, branza si oua.

De natura vegetala: soia, fasolea, lintea, spanacul, sparanghelul, broccoli, cerealele integrale, migdalele, nucile, fisticul, alunele de pădure, quinoa, caju, semintele de floarea soarelui si de canepa.

Atunci cand sunt consumate in cantitati foarte mari, sau cand respecti o dieta hiperproteica, proteinele pot fi daunatoate organismului. Iata cateva dintre riscurile la care te poti expune:

osteoporoza – deoarece favorizeaza eliminarea calciului din oase;
guta (forma de artrita care produce dureri la nivelul articulatiilor)–  datorita acidului uric rezultat in urma metabolismului proteinelor care nu este eliminat corespunzator si se depune in articulatii;
tranzit intestinal lent;
colesterol (ouala sunt si o sursa de colesterol, asadar, nu mancati mai mult de 3-4 pe saptamana;  daca va plac totusi fare mult, mancati mai mult albusurile);
cresterea ureei si a acidului uric care afecteaza rinichii.

Nu uita sa bei apa deoarece este esentiala pentru descompunerea proteinelor! Consuma zilnic proteine, dar nu mai mult de un gram pentru fiecare kilogram al greutatii tale! Ai grija cum asociezi alimentele pentru ca iti pot da batai de cap. Cerealele combinate produse lactate sau carne,  fructele asociate cu legume, carne, cereale sau  produse lactate pot produce gaze, potrivit femeia.ro. Pentru a nu avea aceste probleme, consuma doar fructe la masa, eventul pe stomacul gol, cereale, paste, peste , carne cu legume, fasole boabe sau pastai cu cereale. Daca esti vegetariana, nu uita ca sursele de natura vegetala iti pot asigura tot necesarul zilnic de proteine! 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img