vineri, 19 aprilie, 2024

De ce avem uneori halucinatii auditive?

Distribuie:

Publicat:

Doi cercetatori de la Universitatea Yale au incercat sa afle de ce unii oameni au halucinatii auditive. Studiul a fost publicat in prestigioasa revista Science, potrivit seeker.com.

Cei doi cercetatori de la Yale au colaborat la acest studiu cu un grup de persoane care sustin ca au perceptii extrasenzoriale.

Concluziile ar putea deschide calea unor noi tratamente pentrupersoanele schizofrenice care au halucinatii.

Autorii studiului au facut un experiment, in care au indus halucinatiile inclusiv unor oameni perfect sanatosi, folosind o tehnica speciala.

Phillip Corlett si Albert Powers au reusit sa adune mai multe persoane care sustineau ca aud voci, inclusiv cele care credeau ca aud spirite, rude decedate sau ingeri pazitori.

De exemplu, una dintre persoanele care au participat la studiu a fost o femeie care lucreaza ca dispecer la Politie si care sustinea ca aude ocazional o voce care-i da sfaturi nevinovate, cum ar fi in ce directie s-o ia cand conduce masina.

Studiile arata ca 4% din populatie ar fi auzit voci la un moment dat de-a lungul vietii, iar acest procent ii ia in calcul si pe cei care nu sufera de vreo afectiune psihica.

Asta inseamna mai mult decat cifra de 1% din populatie care sufera de schizofrenie, boala ce nu presupune intotdeauna iluziile auditive.

Intrebarea care a stat la baza studiului celor doi cercetatori de la Yale este: ce face de fapt creierul cand o persoana schizofrenica sau sanatoasa percepe sunete care nu exista?

Teoria de pana acum este ca uneori creierul isi pierde abilitatea de a anula “comunicarea interioara”, conferind o aura convingatoare de autenticitate unor ganduri foarte intense pe care le au oamenii la un moment dat. Cu alte cuvinte, uneori creierul “vorbeste” cu voce tare.

Autorii noului studiu propun insa o alta varianta. Ei cred ca halucinatiile de acest fel au loc atunci cand oamenii au anumite asteptari mult exagerate, iar creierul lor e intr-o stare de incordare maxima. E ca atunci cand ti se pare ca ai primit un sms intr-un moment in care astepti un mesaj important de la cineva, chiar daca in realitate telefonul tau mobil nu a scos nici un sunet.

Cei doi cercetatori de la Yale au facut un experiment pe patru grupuri de persoane: in primul erau pacienti schizofrenici care auzeau voci, in al doilea erau persoane cu probleme psihice, dar care nu auzeau voci, al treilea grup cuprindea oameni care auzeau voci, dar fara sa aiba alte probleme de ordin psihic, iar in ultima categorie erau persoane care nu aveau nici probleme psihice si nici halucinatii auditive.

Tuturor participantilor la studiu li s-au aratat table cu patratele, ca tabla de sah, acompaniate ocazional de un stimul auditiv. Cercetatorii au reusit sa convinga toate cele patru grupuri ca uneori nu doar ca au vazut tabla de sah, ci ca au si auzit sunetul respectiv, cand de fapt, sunetul nu fusese declansat in acele cazuri. Altfel spus, tuturor participantilor la studiu li s-au indus halucinatii auditive. Persoanele care aveau astfel de iluzii si in viata de zi cu zi s-au dovedit a fi de cinci ori mai predispuse la un asemenea efect in timpul experimentului.

Cercetatorii cred ca oamenii au halucinatii auditive atunci cand creierul lor pune un accent disproportionat pe ce asteapta sa se intample. Cu alte cuvinte, atunci cand ne supraapreciem asteptarile.

Autorii studiului au fost uimiti cat de usor au reusit sa le induca participantilor la experiment iluzia ca au auzit un sunet care de fapt nu exista. Asta spune multe, in opinia cercetatorilor, despre fragilitatea unui lucru pe care noi, oamenii, il consideram destul de solid: perceptia personala.

sursa: rfi.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img