joi, 28 martie, 2024

De ce bem din ce in ce mai mult vin?

Distribuie:

Publicat:

In ultimii 300 de ani cantitatea de vin pe care o consumam a crescut exponential, spune un studiu realizat de cercetatori de la Universitatea din Cambridge. Oamenii de stiinta au analizat paharele in care se bea vin in anii 1700 si au observat ca acestea au devenit de 7 ori mai mari pana in prezent. Au fost examinate obiecte de vesela din muzee, au fost studiate arhivele producatorilor, colectiile private. Cresterea a avut loc din 1700 pana in 1990 si de atunci a avut loc o stagnare.

In secolul 18, o sticla medie de vin avea 66 ml, astazi are 449 ml. In Marea Britanie, un pahar standard de vin are 175 ml, mai mult decat dublul capacitatii de acum 3 secole.  Oricum, vinul nu era foarte consumat pana in secolul 20, iar popularitatea maxima a atins-o dupa anii 1980. Tot in aceasta perioada au inceput sa foloseasca diferite tipuri de pahare pentru fiecare tip de vin. Cercetarea atrage atentia ca daca producatorii vor fabrica pahare si mai mari in scurt timp oamenii vor bea atat de mult incat fara sa-si dea seama vor depasi toate recomandarile medicilor.

Se spune că un pahar cu vin roşu la masă este sfânt. Nimeni nu vorbeşte însă despre vinul alb, care în timpul verii atrage mai mult ca oricând datorită faptului că se serveşte rece, relatează cotidianul spaniol El Pais, care prezintă opiniile mai multor experţi privind virtuţile vinului.

Care sunt beneficiile vinului? Consumul moderat ajută la prevenirea bolilor de inimă şi îmbunătăţeşte sistemul imunitar, spune expertul în nutriţie Rubén Bravo. Vinul conţine o mare cantitate de minerale, precum potasiul, calciul sau magneziul, şi vitamine hidrosolubile, ca B1, B2, B5 şi B6 (cele din acest grup intervin în funcţionarea sistemului imunitar, nervos şi menţin sănătatea pielii şi tonusul muscular), iar într-o mai mică măsură, acid folic, vitamina B12 şi vitamina C. Vinul prezintă şi alte avantaje. Este bogat în resveratrol, cu dovedite proprietăţi antioxidante, adaugă expertul. Potrivit British Medical Journal (BMJ), cantitatea recomandabilă este de un pahar de vin pe zi (5 mg de alcool).

sursa: gustarte.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img