sâmbătă, 27 aprilie, 2024

De ce cade motiunea de cenzura PNL

Distribuie:

Publicat:

O motiune de cenzura, daca trece, genereaza in mod obligatoriu caderea Guvernului. Si formarea apoi a unui nou Guvern. Situatie in care se poate ajunge inclusiv la schimbarea majoritatii parlamentare. Prin urmare, daca motiunea PNL trece, cu sustinerea numarului necesar de voturi in Parlament, atunci se deschide posibilitatea ca acest partid sa formeze noul Guvern. Daca nu trece, atunci motiunea de cenzura totusi poate atinge o serie de efecte importante in plan politic. Cu singura conditie ca dezbaterile sa fie suficient de convingatoare si de bine argumentate pentru a subrezi in viitor pozitiile aliantei aflate la guvernare. Nu ne aflam in niciuna dintre cele doua ipoteze.

In ceea ce priveste racolarea de parlamentari, cu voturile carora sa poata fi atins numarul necesar trecerii motiunii de cenzura, PNL a esuat. Afirm acest lucru inainte ca timpul pentru o asemeena operatie sa se fi consumat. Ma bazez pe semnalele care vin din Parlament. Singura sansa a PNL de-a strange numarul necesar de voturi ar fi sa-i aiba de partea lui pe reprezentantii tuturor partidelor din Opozitie, pe toti neafiliatii, UDMR si grupul minoritatilor si un numar relativ mare de senatori si deputati din PSD si ALDE. Finalmente, este obligatoriu ca PNL sa poata sa rupa voturi din actuala majoritate. Acest lucru nu se va intampla.

PNL nu va gasi parlamentari din arcul puterii dispusi sa intoarca armele cu ocazia motiunii de cenzura si sa-i dea branci din Palatul Victoria Guvernului Tudose. Mai mult chiar. Ma indoiesc – si am toate motivele in acest sens – ca UDMR va fi dispus sa renunte de dragul motiuni de cenzura a PNL la numeroasele pozitii pe care le detine in esalonul doi al puterii executive. Iar daca UDMR nu paraseste barca puterii, cu atat mai putin vor vota pentru motiune parlamentarii celorlalte minoritati nationale. Concluzia este ca PNL va pierde in batalia motiunii si inca la un scor umilitor.

Ramane de analizat cel de-al doilea scenariu, in care un partid din Opozitie poate transforma o motiune de cenzura intr-o batalie politica la capatul careia sa iasa intarit si sa subrezeasca in mod semnificativ puterea instalata la conducere. Ceea ce ar asigura principalului partid de Opozitie, in speta PNL-ului, o mai mare credibilitate in viitor si ar obliga electoratul, in special cel nehotarat, sa se gandeasca mai bine daca nu carecumva se configureaza o alternativa la actuala majoritate. Ce conditii ar trebui intrunite pentru obtinerea unui asemenea rezultat?

1). Inaintea introducerii motiunii de cenzura, PNL ar fi trebuit sa supuna Guvernul unui tir de artilerie extrem de puternic si de bine tintit. Rand pe rand, cu ajutorul unor comunicatori foarte bine pregatiti, ar fi trebuit demontate public, in special in cadrul dezbaterilor televizate, presupusele realizari guvernamentale, in special cele din domeniile social, economic si legislativ. O operatiune care in mod obligatoriu trebuia sa fie bine organizata, comunicatorii venind in fata opiniei publice de fiecare data cu argumente zdrobitoare. Pentru a se intampla asa ceva, comisiile de specialitate ale PNL ar fi trebuit sa fie conduse de specialisti de prima marime in domeniile respective si ar fi trebuit sa lucreze sistematic, intrunindu-se cel putin o data pe saptamana. Ceea ce nu s-a intampat nici dintr-un punct de vedere, nici din celalalt punct de vedere. Consecinta este ca aproape niciunul dintre comunicatori nu are munitia necesara si, ca urmare, nu este convingator in dezbatere.

2). Daca scopul real al motiunii de cenzura nu era daramarea Guvernului ci clatinarea lui, atunci strategia ar fi trebuit sa fie diferita. In acest scenariu, PNL nu avea rost sa-si epuizeze energiile si sa-si puna intre paranteze credibilitatea, incercand sa incheie aliante cu te miri cine, inclusiv cu Traian Basescu. Asemenea combinatii politice sunt necesare si utile doar in situatia in care, prin intermediul lor, poate fi strans numarul necesar de voturi pentru trecerea motiunii. Daca, din aceasta perpectiva, succesul nu este garantat, atunci intelegerile facute cu oameni ca Traian Basescu sau Dacian Ciolos sau cu reprezentanti ai USR nu numai ca nu au niciun rost dar clatina si mai mult credibilitatea PNL.

3). Pentru a reusi sa zdruncine crebilitatea guvernantilor, PNL ar fi trebuit sa aiba ca strategie atragerea unui electorat masiv de aproape 40% de romani, care, daca maine ar avea loc alegerile parlamentare, nu ar sti cu cine sa voteze. O minima analiza sociologica ne arata ca ce mai multi dintre acesti cetateni isi iubesc tara dar considera ca partidele nu fac suficient de mult pentru natiunea lor. Isi iubesc libertatile democratice si economice dar au ajuns la concluzia ca partidele parlamentare sau neparlamentare nu le reprezinta nici din aceasta perspectiva interesele. In aceste doua directii, a nationalismului sanatos  si a liberalismului economic si in planul drepturilor cetatenesti ar fi trebuit sa loveasca liberalii pentru a transforma motiunea de cenzura intr-o victorie morala. Numai ca PNL nu are niciun fel de mesaj national si de mult nu mai are nicun fel de demers cu adevarat liberal. Daca, ipotetic, cei apoape 40% dintre cetateni ar fi fost atrasi de partea PNL, macar in ceea ce priveste intarirea Opozitiei de strada antiguvernamentale, am fi vazut in strada mult mai multi manifestanti, de ordinul milioanelor, ceea ce ar fi exercitat o presiune formidabila atat asupra Guvernului si asupra partidelor parlamentare din arcul puterii. In aceste conditii, motiunea de cenzura si dezbaterile pe marginea ei din Parlament ar fi putut constitui o palma morala dar si o palma politica, care si-ar fi atins tinta, apropiind momentul schimbarii Guvernului PSD plus ALDE cu un Guvern al unei noi majoritati.

Niciuna dintre cele trei conditii nu este indeplinita. Urmeaza sa tragem o concluzie simpla. Daca Guvernul nu cade in urma motiunii si nici in plan moral nu este atins obiectivul scontat, atunci aceasta initiativa politica nu are niciun rost. Dimpotriva. Se dovedeste ca PNL nu este inca pregatit sa guverneze. Dar se mai dovedeste si faptul ca nu este inca pregatit nici macar pentru a face Opozitie.

Post Scriptum: O doamna parlamentar PNL, ajunsa recent in acest partid, mi-a reprosat ca, liberal fiind, sunt mult prea critic la adresa PNL. I-am raspuns ca nu am incotro. Si ca sunt extraordinar de multi liberali ca mine, ramasi in afara partidului si chiar a electoratului PNL, intrucat nu mai avem pe cine sustine, atata timp cat PNL nu-si recupereaza substanta nationala si substanta liberala. Si cred ca sunt, in esenta mea, mult mai liberal decat distinsa doamna.

 

Sorin Rosca Stanescu, jurnalist

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img