vineri, 26 aprilie, 2024

De ce cu totii suntem alergici sau avem intoleranta la lactoza

Distribuie:

Publicat:

Un pahar de lapte a reprezentat mult timp relaxarea prin excelenta, in special la sfarsitul unei zile stresante. Combinat cu prajiturele, era gustarea preferata de adulti si copii inainte de culcare sau dimineata pentru un plus de energie. Aparent produsele lactate sunt benefice, avand in vedere numarul impresionant de celebritati care au sustinut consumul lor de-a lungul timpului. Insa, in paralel, au aparut si adeptii dietelor vegetariene sau vegane care au identificat lactatele drept cauza multor afectiuni. In aceste conditii este greu de decis ce ar trebui sa consumi. Fata de 1978, consumul de lapte a scazut de la 1-2 cani pe zi la jumatate de cana pe zi, iar 54% din populatie nu mai consuma deloc lactate.

Este adevarat ca aproximativ 65% dintre adulti vor avea intoleranta la lactoza, pe masura ce inainteaza in varsta, iar in cadrul populatiei de origine asiatica procentul poate ajunge pana la 90%. „Cu totii ne nastem cu enzima care ne permite sa digeram laptele matern, dar majoritatea dintre noi o pierdem pe masura ce trec anii”, explica dr.  Steve Taylor, de la Universitatea din Nebraska. Majoritatea stramosilor nostri nu au baut lapte decat in primii ani de viata, astfel incat nu exista o capacitate nativa de a prelua elementele nutritive ale laptelui la orice varsta. Daca in copilarie beai des lapte fara sa ai nicio problema, dar acum observi ca esti balonat sau ai probleme digestive, cel mai bine este sa mergi la un consult pentru a afla daca ai intoleranta la lactoza. Nu trebuie sa renunti complet la produsele lactate, ci sa limitezi cantitatea sau sa le alegi pe cele cu enzima numita lactaza sau care contin probiotice. Alergia la produsele lactate este extrem de serioasa, iar simptomele pot varia de la iritatii pe piele, pana la stari de voma si soc anafilactic, insa nu afecteaza decat 1% din populatie.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img